Som man bäddar.

När det gäller vitlöksodling är förberedelser inte att underskatta. Rätt utsäde odlad i väl förberedd jord ger bättre avkastning helt enkelt. Förutom näringsinnehåll i jorden är det av stor vikt att den släpper igenom vatten. Det är inte kyla och tjäle som gör att vitlök utvintrar, det är blöta. Vet man om att ens jord är vattensjuk vintertid ska man nog lägga ner arbete på dränering och arbeta upp mullhalten. Ett bra sätt är att gräva djupbäddar eller som de oxå kallas, intensivbäddar. När du gräver dem är det arbetskrävande men när de väl kommit i drift är de lättskötta.
Bädden jag ska odla vitlök på denna säsong förberedde jag idag. Tidigare i år har det växt bönor där bönrosten härjat vilket lätt till att större delen av växtmaterialet har åkt i soporna för att hindra smittspridning. Därför var förberedelserna ganska enkla. Tidigare i veckan vändes jorden och luckrades upp med hackan. Idag med samma redskap drog jag upp två 15cm djupa fåror.

image

De fylldes med torvblandad hästgödsel som stått i säck sedan i våras. Förhoppningsvis har ogräsfröerna försvunnit när gödseln brännt.

image

Mellan fårorna drog jag upp ytterligare en som jag fyllde med kompostjord från sysav.

image

Därefter tog krattan vid och täckte fårorna samt krattade upp överflödiga bönrester med ogräset.

image

På dessa ca 5 kvm strödde jag ut 4 dl benmjöl och 4 dl aska. Ytterligare en krattning fördelade ut och blandade det utströdda. Ca 35-40 minuter tog det mig att förbereda vitlöksådden. När jag kommer att så är en annan femma. Hösten är väldigt mild så jag kan nog med fördel vänta minst en månad till.

2 Comments to "Som man bäddar."

  1. October 27, 2012 - 7:17 pm | Permalink

    Det är olika världar. Här är i västerbottens inland är marken redan frusen och jag är glad att jag fick ner löken i jorden i tid. Tack för tipsen. Jag har ärligt inte hunnit ägna så mycket tankekraft åt sorterna än. Kan bara konstatera att Thermidrom var en besvikelse medan Sprint gav väldigt fin skörd. Jag ska komma ihåg ditt tips nästa år. Albin

Leave a Reply

*