mellan vitlöksraderna

Vad händer med de andra grödorna på kolonin denna varma sommar som nu övergått i regnväder? Mycket skulle jag vilja påstå. Allt har vuxit bra förutom rödbetorna. Jag är mycket nöjd med året. Morötterna är de bästa som jag någonsin skördat. Veberöds lerjord var inget som morötter gillade men Mossängens jord efter en bärgad vitlöksskörd har fått rydderna att le mot mig. Adonis F1 tackar jag av hela mitt hjärta.

Daucus carota sativus

Adonis F1

Sojabönorna satte jag någon gång i maj, givetvis under fiberduk. En NGB 8060 från Nordic Gene Bank blev det. Av det jag läst är det bara en sort som heter Fiskeby V som hinner mogna i Sverige. Eftersom jag inte fått tag på denna sort testade jag NGB utbud. Sojabönan, Glycine Max, är en kortdagsväxt. Det innebär att den blommar och sätter balja först när dygnets ljusa timmar blir färre. På våra breddgrader medföljer kyligare väder när solen tittar ner tidigare, därför svårt att få mogen skörd. Men denna näringsrika böna avgränsar sig inte endast till att kunna förtäras som mogen. Edamame heter sojabönan när den äts som omogen. Jag skördade dem för någon dag sedan, kokade dem i saltat vatten någon minut, strödde på nytt salt och serverade dem till helgens grillkväll. Uppskattat av gästerna. Sambon Karin har ätit edamame i Peking men då upphettade i vitlöksolja. Med andra ord, här finns det utrymme för många nya uppslag. De baljor som kommit längst lät jag sitta kvar på plantorna, detta för att se om jag kan skörda mogna bönor. Annars får jag använda mig av mina kontakter i den nya världen för att få tag på Fiskeby V, den är ju alltid slut på Impecta.

Glycine Max

Sojaböna NGB 8060

Spetskål! Verkligen gott. Som tur var fick jag tag på den sista 5kr-påsen från Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik i Lund. De säljer ut utgånget frö till denna lilla summa vilket jag givetvis nappar på. I år har jag haft 99% grobarhet på fröer med utgångsdatum 2007. Det är sorterna Spitfire F1 och Hispi F1 från Johnsons som jag sått. Även om jag hade behövt betala fullpris hade jag gjort det. Under fiberduken plockar jag fina små huvuden som går till familjens råkosttallrikar. En gjuten gröda till nästa år, gräver en ny djupbädd.

Brassica oleracea Capitata

spetskål

Squashen har gett bra skörd men har stannat upp. Förhoppningsvis kan jag plocka några till. Det var en succé att gräva ner hästamög och direktså under genomskinlig plastbytta. Defender F1 och Jaguar F1 från Impecta och Johnsons odlar jag och märker ingen skillnad i varken sig utseende, skörd eller smak. Butter nut heter pumpan jag sådde på samma sätt. I samma håla lät jag 2 plantor stå kvar vilket har gett 4 frukter än så länge. Just denna pumpa sådde jag efter inspiration från sambon, ska vara jäkligt god enligt henne.

Cucurbita moschata

butter nut

Nä nu ska jag umgås med andra.

Leave a Reply

*