Borlottoskörd

September har än så länge varit mild och skön. Det är inte bara jag som gynnas av det utan även bönorna i trädgårdslandet. Borlottobönan Lingua di fuoco nano som jag sådde i juni har mognat på rejält. Jag plockade de flesta baljorna men lät de som såg alldeles för omogna ut sitta kvar. Ca 1 sträckmeter odlade jag i år och det gav 5dl böna eller i vikt 348g. Helt ok tycker jag. Nu är där några baljor kvar att skörda samt några plantor som såddes senare. Kan jag få 5dl till är jag nöjd.
När lillan satt och åt passade jag på att sprita bönorna, dvs ta dem ur baljan. Där märkte jag att det var ojämn mognad på bönorna och de baljor som bönorna ej blivit rödspräckliga lägger jag ut på tork.

image

Lättaste sätt att ta reda på mognadsgrad är att öppna baljan men i längden är det slöseri. När baljans skal blivit tunnare och mer skinnaktigt då är även bönorna färdiga.
Den uppmärksamme ser att där finns helt vita långsmala bönor. Det är mogna Signora della campagna som jag drygar ut med.
Nu ligger dem i frysen och jag själv tänker på 2013 då det ska odlas högväxande, rampicante borlotto.

Leave a Reply

*