Svampsäsong

De senaste två veckorna har jag tillbringat annorstädes än i mitt grönsaksland. Innan avresa övervägde jag att skörda vitlöken och påbörjade med Purple Glazor och Rosewood. De har nu torkat till sig och blir prima vara. Jag skulle nog ha grävt upp resterande, de har mognat alldeles för mycket.

image

Så mycket nervisset blast ska det inte vara. Wonha hade inget ytterskal och några andra hade påverkan på sitt. Svampsjukdom som rost och svartmögel har härjat rejält i torkan och satt djupa spår i skörden. Torkningen får utvisa hur mycket utsäde jag har. Skördetid brukar oftast innebära glädje och vara lite av en högtidsstund men i år blev det mer av en dysterstund och lättnad över att alla lökar inte var skadade.

En sort som är det stora glädjeämnet är den estniska röda vitlöken jag fick av fågelvägen på odla.nu. Den har i år Veberödstorlek på de största och är efter ockulär besiktning tämligen frisk.

image

Av de pallkrageodlade esterna blev det 2 sololök. Alltid kul.

Bulbiller av Purple Haze överraskade med sin storlek. De skall varsamt tas om hand för att se vad nästa steg i dess utveckling blir. Mjukstjälkade var de i år. Det blir mer bulbillsådder av andra sorter till hösten .

Leave a Reply

*