Sololök!

Ibland lyckas jag utan att veta hur. Jag hade ingen som helst intention att odla sololök när jag i höstas planterade vitlök. Chinese White ville i sin ynkedom annorlunda. Förra veckan la jag märke till att stjälkarna lagt sig som på en vanlig cepa. Vissa sorter gör så och eftersom stjälkarna mest liknande strå plockade jag upp alla förutom en som fortfarande står upp. Av blasten att döma var mogna och efter någon dags torkning så såg de helt ok ut för att vara skördade i juni. Nu spelar det ingen roll då jag ändå inte ska ta utsäde av dem relaterat till dess storlek. Hade de varit större så möjligen. Bra klyftstorlek, god smak och arom, inget synligt svampangrepp samt lättskalad, så sumerar jag Chinese White.
Vad som mer överraskade mig var att en lök behagade bli sololök. Sådana har jag sett hos andra sorter som haft svårt att klimatanpassa sig och jag tror att det kan vara anledningen även här.

image

Min kära mor planterade av en sort hon fick av en bonde på Malta och även den mognade tidigt samt blev till sololök. Märklig är världen och glad är jag över att veta att jag inte vet allt.

Leave a Reply

*