Bladlössens år!

Torrt har det varit ganska länge i år. I Sydsvenskan tidigare i veckan redovisades SMHI klimatforskning som spår att Skåne kommer att få torrare sommar som redan vid nästa sekelskifte är rejält märkbara. Att själv tendensiöst observera klimat genom att utan historisk data orsakar nog mer oro än generar fakta men det går ändock inte att blunda för att de senaste 3 åren haft torra vårar och försomrar. De som gynnas av torrare klimat är bladlössen (Aphidoidea) som jag har sett liksom överallt.  Är de inte på rosorna så är de på hyllen. Finns dom inte på krusbären så är dom på vinbären. En gröda som brukar ha stora angrepp av bladlöss är bondbönor. Övriga år har jag sällan haft problem med bladlöss men i år härjar de ganska fritt på min Aquadulce. Supersimona har däremot än så länge klarat sig utan angrepp vilket, förutom att det är glädjande, är intressant då frågan varför väcks. De växer med ca 2 m mellanrum och jordmånen är densamma. Här får undersökas grundligare. Nu tänker jag inte ta fram ryggsprutan och bekämpa. Bönorna har förvisso satt till baljor och kommer bli försinkade av angreppen men jag litar på nyckelpigor och andra hungriga vänner. Sedan får jag plocka dem själv, bi vill jag inte ha ihjäl i onödan.
Vica Faba

Bladlöss på bondböna

Leave a Reply

*