När det ändå regnar.

Lika snaskigt som Littorinaffären är kanske inte följetongen om mina nepalesiska vitlökar men i den finns ganska mycket jag undrar över, precis som hos Littorin. Omoralen i mitt fall skulle vara att jag odlar utländskt utsäde helt utan koll om det följer sjukdomar på köpet. Hoppas Littorin hade koll på dem i varje fall, har det bara varit chatt så får vi hoppas på bra virusprogram.

Kring nepaleserna har mitt intresse toppat och dalat. Nu är det på topp igen. Sololökar är de flesta jag tagit upp av dem, en har satt en extra klyfta. De är ca 2-3 cm i diameter och 3-4 cim långa. Nu slutar det inte med sololökar, om min hypotes stämmer. När vi tittar i  Åke Truedssons häfte “Allt om vitlök” står det på sidan 7 under rubriken Typ IV. (Centralasiatisk – urtyp) att det går att odla mikrolökarna från toppbollarna. Första året ska de vara stora som vetekorn vilka odlade nästa år ger 1 cm stora hela sättlökar. Efter 4-5 år ska dessa vara normalstora vitlökar. Min hypotes är att nepaleserna är på år 2-3 på denna cykel. Till hösten sätter jag några och testar. Helt plötsligt verkar hösten ljus igen.

allium sativum

Nepalesen

Det börjar bli skördedags. I veckan gräver jag upp resterande nepaleser, blasten har vikt sig likt en cepa. Hammarvitlöken är senare än de andra så de får stå ca 14 dagar till. Leningradskij och Tzesar grävs nog upp om en vecka.

Om ni inte har läst Åke Truedssons häfte om vitlök rekommenderar jag er att köpa det. Tomatklubben är helt klart värt ett medlemskap men framförallt ett interaktivt besök.

1 Comment to "När det ändå regnar."

  1. Jan Löfgren's Gravatar Jan Löfgren
    July 13, 2010 - 11:49 am | Permalink

    Väl dokumenterat och underfundigt funderat. Vi hoppas på att AB inte stämmer dig för att du publicerar scoopet utan deras medverkan.

Leave a Reply

*

1 Trackback to "När det ändå regnar."

  1. on November 7, 2010 at 6:15 pm