För tidigt, torrt och gammalt.

Bondbönan Aquadulce såddes som bekant i slutet av mars. Fiberduk lades på för att skydda mot krågor och andra fjäderfä samt kyla och torka. Att den inte har gjort sitt jobb till fullo kan jag skriva under på men jag ska inte lägga alldeles för mycket skuld på den utan faktiskt kritisera mig själv. Uppskattningsvis 75% av bönorna har grott och växt till ca 10cm höjd. Resterande penetrerar i skrivande stund jordskorpan eller ligger och latar sig. Om jag hade väntat en vecka eller 2, vattnat oftare och använt nyare utsäde hade troligtvis resultatet varit bättre. Sen jag förra veckan vattnade har fler bönor börjat gro och nu är fiberduken borttagen. Det värsta som kan hända är att skörden blir mindre och mognade ojämnare. Å andra sidan ska jag inte sälja skörden utan njuta av den själv tillsammans med övriga familjemedlemmar.

Vica Faba

Aquadulce i tidigt stadium

Leave a Reply

*