Svart är det nya gröna.

Igår sådde jag svartkål på friland, givetvis under fiberduk. Svartkål låter bättre än palmkål men egentligen gillar jag ordet grönkål bättre. Kanske borde det kallas bladkål för då framgår det vilken del man skördar. Nåväl, i år sådde jag ingen klassisk grönkål utan enbart svartkål. Det beror mest på att det var de fröer jag har hemma, Nero di toscana hade jag över från förra året och en generös kollega hade köpt med sig en 50g påse Cavolo Laciniato Palmizio senza testa från Italien. 50g är mycket när det gäller kålfrö vill jag lova. Tror inte att jag behöver köpa bladkålsfrö de nästkommande 10åren, sen är nog grobarheten borta. Sorten ser ut som en lågväxande form av Nero di toscana på bilden som finns på fröpåsen och googlar du namnet så får du upp namnet nero di toscana. Vi får se vad det blir av det helt enkelt. Jag sådde tjockt så att det blir många plantor, blir 3 st 1,5m rader.

Brassica oleracea laciniata

cavolo laciniato palmizio senza testa

 

Mellan bladkålsraderna sådde jag en rad rädisor. När de är skördade sätter jag bladkålsplantor som jag gallrat ut där. Tror inte att det är någon större risk för klumprotsjukan då rädisorna är i jord så pass kort tid. Cincinnati Market kom i jorden. Valde mellan den och 2 spanska sorter men sorten verkar tilltalande och hade kortast hållbarhet.

Raphanus sativus

Cincinnati market

Leave a Reply

*