Dags för perestrojka?

Min absoluta favoritgröda är vitlök. Jag har hållt på i några år med att försöka bli bra på det och utan att stoltsera för mycket kan jag säga att jag är skaplig. Men som i livets övriga fält är det som så att den kloke inser hur lite hen vet och det är så jag betraktar vitlöksodlingen. De flesta lökar har kommit upp med 90-100% men inte Leningradskij. 20 av 27 satta klyftor har nu penetrerat jordskorpan och det är i runda tal 75%. Tittar man noga på bilden nedan ser man att där är 2 st som med nöd och näppe klarar att se dagens ljus. Visserligen kan fåglarna har norpat några klyftor innan jag lade nät över nyplantagen men eftersom övriga sorter kommit upp bra och jag utgår från att fåglar inte är så pass goda vitlökskännare att de bara tar Leningradskij, tror jag att sorten är hårt angripen av någon form av svamp. De har ju odlats nu hos mig och mina svampkulturer i 3 år och någon gång når man vägs ände, så är det kanske i år. De 2 klenisarna är troligen bevis för min hypotes. Nepalesen tog för övrigt farväl i vintras.

allium sativum var. ophioscorodon

Goodbye Lenin?

Övriga sorter har som tidigare nämnts kommit upp bra. Vad som även är bra i år är  att jag undvikit dubbelklyftor. Det är stora klyftor som innehåller 2 eller flera klyftor. De känns igen genom att det växer upp 2 eller flera stjälkar där det borde vara bara en. Ett gott betyg till min hårda utgallring i höstas med andra ord. På bilden nedan ser ni att även andra sorter har gula blad. Det kan vara ett tecken på att svampen härjar fritt men även väderomslag, torka och vind kan sätta dessa spår. Följer ni bilden från vänster är de 2 första raderna mina trippel-X. Nej, de är inga straight edge varianter utan lökar som jag glömt/missat att sortera och varit så pass stora så det vore dumt att ej odla dem. Troligtvis är det hammarvitlök. Nåväl, åter till ordningen. Rad 3 är New Siberian, rad 4 Hammar, rad 5 Metechi, rad 6 Purple Glazor och längs upp i höger hörna skymtar ni estnisk röd som jag fick av en odlare på odla.nu (tack fågelvägen).

allium sativum var. ophioscorodon

its a cold night for vampires!

Som ni ser på bilderna är jorden torr. Våren har varit både kall och torr men de senaste dagarna har det ändrats. Hoppas vitlöken uppskattar det.

 

Leave a Reply

*