Vermikulit kan vara bra att ha.

Då har spetskålen (Brassica oleracea ssp. capitata v. elliptica ) tittat upp. Jag sådde Kalibos, Hispi F1 och Early Jersey Wakefield för ca 10 dagars sedan. Det har grott bra i plastväxthusen som står utomhus på fönsterbrädet. Troligtvis hade de växt bättre om vi inte haft så kyligt väder men vad göra, jag har ingen bättre lösning som det är nu. Å andra sidan är det tillräckligt bra så jag behöver inte klaga. Grobarheten var över all förväntan, jag var lite orolig och tänkte nödbeställa mer men det slapp jag. Hispi F1 hade ett bästföredatum 2005 och de andra 2 skulle vara sådda förra året. Med andra ord, kasta inte gammalt frö utan testa först. Enklaste sättet är att ta hushållspapper i ett glas som du fyller med grus el såjord. Mellan glaset och pappret lägger du ditt frö och sen ser du till att hålla gruset fuktigt. Palsternacksfrö har kort hållbarhet, knappt ett år, medan kål har längre. Ni som vet mer får gärna berätta.

Bland de som vet mer finns en Anders som har denna blogg. Han är aktiv bla på ett fröodlarforum som kan ge svar på dina frågor och tillfredsställa dina läs- och diskussionslustar. Föreningen Sesam kan nog mer än gärna oxå svara på frågor som gäller frö och grönsaksodling.  Oavsett detta kan min spetskål växa på i lugnan ro och jag får beställa mer frö till nästa år. Nästa kålsådd är vitkål, Bacalan of Rennes som jag får lägga i jord denna vecka. Grönkål och svartkål direktsår jag i maj.

Jag har inte tidigare använt mig av vermikulit när jag sått i kruka men nu när jag sådde Kalibos insåg jag att det kan vara bra att ha. Plantorna är mörkröda och stående i blöt jord är de inte lätta att se. Kanske krossar lite äggskal och lägger dit så att kontrasten blir bättre. Sen att vermikulit gör att jorden håller fuktigheten bättre gör inte saken sämre. När det gäller att köpa vermikulit är den nog billigare att köpa som isoleringsmaterial till skorstenar än i trädgårdsbutiken.Någon som är sugen på att dela på en säck?

Brassica oleracea ssp. capitata v. elliptica
Brassica oleracea ssp. capitata v. elliptica

Kalibos till vänster, Early Jersey Wakefield till höger.

spetskål på gång

Nä, nu blir det att sippa vidare på min kopp Assam och tugga rågskorpan färdigt.

 

 

Leave a Reply

*