Inga tjusiga bilder här inte.

Vad skönt det var idag, att komma ut på kolonin och känna solen och den pinande marsvinden. Fast innan jag väl satte grepen i jorden fanns det vissa moment som behövdes genomföras. Hemmavid hade vi några säckar med överbliven jord ståendes. Dessa skulle fraktas i den vita skodan till kolonin. För att få ut säckarna till bilen krävdes en rullebör. Dessvärre fanns det inte tillräckligt med luft i däcket. När vi skulle pumpa däcket kröp ventilen in i däcket. Tur att man har en dubbelvagn åt barnen vilket idag fick tjänstgöra som bör. Men till slut var jag där ute, med farsans hjälp får jag lov att säga. Ut med jorden på landet där det skulle djupgrävas, ja tillsammans med någon säck hästgödsel, kompost och en säck solmull som jag kommit över till ett mycket förmånligt pris. Blev mycket nöjd med bädden får jag säga. Jag har blivit bättre på att gräva intensivbäddar har jag märkt. Sen var utgångsläget bra denna gång. Landet som jag grävde var djupgrävt för 4 år sedan men då med för lite humusbildande material. Dags att förbättra helt enkelt. På denna bädd kommer det i år att växa av brassicas dess olika slag. Spetskålen försådde jag igår i miniväxthus hemmavid. Kaliboos, Hispi F1 och Earley Jersey Wakefieldkom då i jorden.

Brassica oleracea ssp

spetskål under fiberduk 2010

Vad jag mer hann med denna dag var att så bondbönor. Aquadulce lades ner i 2 cm djupa hål jag gjort med en 0,5l petflaska. Sisådär 15cm mellanrum, kratta över jord och en fiberduk på det hela. Inte hann jag fotografera inte utan var fullständigt fokuserad. Ni får hålla tillgodo med detta lilla klipp och jag hoppas att det ungefär ser ut så i mitt land nu. Time lapse Broad bean hypogeal germination and root growth

Varje år försöker jag planera vad jag skall så. Oftast håller jag mig till planeringen men så har jag mina impulsgenombrott. I år blir det gråärtor som kom att reta mitt intresse denna vecka och eftersom jag 2010 fick en portion utsäde härifrån tycker jag på helt rationell grund att det är dags i år. Sorten kommer ursprungligen från Orust och blir sisådär 2m hög. För er som undrar mer över gråärtor länkar jag ånyo till  och en annan ny sida som ni inte sett mig länka till tidigare. Varför odlar jag gråärtor då? Det är trots allt en gröda som försvann från våra tallrikar för sisådär 60år sen. Om ni inte redan märkt det gillar jag baljväxter. Det är gott och nyttigt samt en bra förgröda. Det är hyggligt enkelt att odla samt jorden på min koloni har bra egenskaper för att odla dem i. Den blir snabbt varm på våren. Sedan har jag otrevliga svampkulturer som gör att jag får begränsa mitt intresse i allium till vitlök och olika sorters gräslök. Därför är det lika bra att vräka på med olika sorters legumer. Gråärtan stod för en stor del av människors proteinintag här i Sverige och det är tråkigt om sorter som finns tillgängliga i mindre mängd skulle försvinna. Skörden i år ska gå till utsäde som jag gärna delar med mig av. Några fältförsök har utförts för att som grödan är kommersiellt gångbar men det skulle vara spännande om någon tog den till sig och odlade gråärten i större skala. Fast å andra sidan slutade man odla den då den inte alltid är lätt att tröska. De blir som sagt någon meter hög samt att ärtan vissa år mognar sent. Vi får se hur det går men det kan ju inte bli fel när ärtorna intresserar folk i Tyskland.

Leave a Reply

*