vad man finna skall

Nu har alla vitlökar tittat upp. Sist ut var purple haze så nu ligger där inget nät alls över landet. Ett solklart vårtecken. Mer än att kratta ut höstgrävningen i de andra landen har jag inte gjort även om vädret stundtals varit tilltalande. Hållet det i sig är bondböne och sockerärtsådden ej långt borta. Vad jag lagt tiden på är att få det fint på framsidan av huset samt lite plantering på baksidan. Här läar det fint och en blir lurad var gång en lämnar, det blåser faktiskt fortfarande väldigt kallt. På fredag eftermiddag blir det koloniliv och ogräsrensning av kryddlandet.

För att göra det fint på framsidan har det krävts besök på diverse stormarknader för inköp. Givetvis passar man på och titta på frö- och löksortiment och blir både bedårad och besviken. En del ställen erbjuder 3st små vitlökar i nät för 40-50kr. Sorten heter Cassablanca och vad jag erfarit av andra odlare som delat med sig av sin erfarenhet är att de inte är något att satsa sina pengar på, framförallt inte som vårsådd. På Hornbach i Malmö hittade jag däremot Thermidrome i 3pack till priset av 29:90. Kliar det nu rejält i fingrarna och man har glömt att höstplantera vitlök är det en bättre lök att sätta. Skörden efter vårplantering blir oftast inte lika bra som efter höstsådd men intresse skall alltid uppmuntras. Den vitlök som däremot ibland kan ge bättre skörd vid vårplantering är Typ 2, dvs Silverskin. Törnviks frö har sorten Clédor i sitt sortiment som är en Silveskin.

Vad jag hittade mer på Hornbach överraskade mig. Elefantvitlök, Allium ampeloprasum, fanns till salu. Den ser ut som en gigantisk vitlök men är mer släkt med vanlig cepa, dvs gul lök, och har en mild vitlökssmak. Själv köpte jag ingen då jag inte har plats i landet men om inte alla bulbillsådder kommer upp kan det hända att jag tutar för bi och köper. Priset var inte så farligt, 40kr för 3 klyftor.

Allium ampeloprasum

Elefantvitlök

Inte för att jag vill göra för mycket reklam men utbudet av annan matlök förpliktigar nästan var intresserad att uppsöka stället.

 

4 Comments to "vad man finna skall"

  1. March 20, 2012 - 2:11 pm | Permalink

    Detta är ju gudasänt på min ära. Jag tror att du hetter Ruffe och var blodhund i ditt tidigare liv. Sällan skådat väderkorn.

    Off I go to Hornbach. Tack.

  2. March 31, 2012 - 8:18 am | Permalink

    12 lökar inhandlade enligt herrns rekommendationer. Tack ödmjukast.
    Kan man dessutom få ett råd ur din djupa visdom om när man ska sätta dessa? Gissar att de ska hanteras som vanlig gul lök, men då de inte är stapelvara i hyllorna, vill jag öka mina chanser genom att konsultera mäster.

Leave a Reply

*