Plantera Vitlök!

Ah, äntligen får jag sätta klyftorna i jorden. I år blir det 13 olika sorter som jag odlar vilket onekligen är spännande. Jag vill hitta en sort som är bättre än Leningradskij helt enklet, därför letar jag. De sorter som jag är mest nyfiken på är ”Purple Haze” och ”Russian Topset”. Tycker det är kul att Jimi Hendrix har skrivit en låt om vitlök, det är det som gör den odlingsvärd.

Självklart är urvalet av sorter eller rättar sagt att köpa in utsäde det första steget i odlingen. Det är inte alltid så lätt att få tag på utsäde men på välsorterade trädgårdsbutiker brukar de ha franskt utsäde vilket garanterar sjukdomsfria lökar. Visserligen smakar de vitlök och ger hygglig skörd men i köket kommer typ-1 lökarna sig till korta. Tycker de är svårskalade helt enkelt.

Ska man då plantera lökar från matbutiken eller plantera den där vitlöken du köpte av en bonde i frankrike eller ännu hellre fick med dig från Nepal. Det beror sig helt och hållet på hur du kan hantera riskerna med detta. Jag har planterat klyftor från Hammarvitlök jag köpte på Ica utan några allvarliga konsekvenser. Om du kan behandla ditt utsäde så att du tar död på ev. svampkulturer och nematoder kan du plantera vilka lökar som helst. Kan du inte detta kan du plantera vitlöken i jord som är avgränsad annan odlingsmark och som du inte behöver använda de nästkommande 25 åren. Är det sjukdomar på utsädet kan du ha smittat jorden för en anselig tid framöver. Har du otur är vitlöken i matbutiken bestrålad så att den ej kan gro eller så är den förvarad i kylrum vilket leder till att vitlöken torkar in och dör och du får ingen skörd. Som sagt, det är att kalkylera riskerna. Erfarna odlare säger att man alltid ska utgår från att det finns svampkulturer på lökar om de ej är behandlade. Har du inga sjukdomar ska du hålla en 7årig växtföljd för att minska risken att du får sjukdomar. Då är det inte endast vitlök som du inte ska odla i bädden på 7år utan alla sorters Allium.

Nästa steg i odlandet är bearbetning av jorden. Vitlök gillar kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) samt en lucker kalkrik jord. Bädden jag odlar i är inte djupgrävd utan jag gröngödslade med solrosor, grönkål, ärtor och alfa-alfa. För ca 1månad sedan grävde jag ner grönmassan men hästgödsel. Tyvärr hade jag ingen tillgång till aska då utan den slängde jag på idag när jag krattade till bädden. Att förbereda jorden och gödsla jorden innan plantering är bättre än att försöka gödsla efter plantering. Visst kan man ge en kvävegiva i mitten av mars men för mycket kväve gynnar tillväxten av svampar så det får vara noga avvägt hur mycket man ger. Tjälen är inte det farligaste för utvintring utan det som gör att vitllöken tynar bort under vintern är blöt jord. Har du problem med blöt jord, se till att dränera eller gräv djupbäddar med mycket humusrikt material.

När du kommit så här långt är det bara att trycka ner klyftorna ca 8cm i jorden med 15-20cm avstånd mellan klyftorna. Detta kan du göra någon gång mellan september och december beroende av vart du odlar och vilka sorter du odlar. Typ-1 lökarna vill gärna titta upp innan nyår så de planteras i december eller möjligtvis i november relaterat till väderleken. Vilka klyftor sätter jag då? Grundregeln är att sätta de stora klyftorna från de stora lökarna, då har du gjort ett urval som ökar dina chanser att skörda stora lökar. Undvik att köpa klyftor i lösvikt dels beroende på att du inte vet hur stor löken som klyftorna suttit på är, klyftor i lösvikt har sämre hållbarhet än hela lökar samt att klyftorna kan komma från en lök som haft sjuka klyftor. Finns det en sjuk eller intorkad klyfta på en lök, kassera hela löken. Svampsporer har med stor sannolikhet spridit sig över hela löken då. Klyftor utan skal går att plantera men är mer mottagliga för sjukdomar och om har en förkortad hållbarhet om du måste vänta en längre tid med planteringen.

Detta är generella regler men som i de flesta spektrum av livet finns det undantag. Odlar du vitlökstyper 4 och 5 skall du inte plantera de allra största klyftorna. De är oftast sk dubbelklyftor, dvs under samma skal finns det 2 klyftor. När en planterad sådan gror sticker det upp 2 st blast från samma klyfta. Då är det inte så mycket man kan göra åt det utan man får gräva upp 2 st mindre lökar i juli månad. Oftast känner man ingen dubbelklyfta på dess abnorma storlek med en större bottenplatta som tenderar att likna en liggande 8a. Känner du försiktigt på klyftan känner du 2 st åsar. Det går att klyva klyftan men det är inte garanterat att du har grodd i vardera samt att de är mycket mer mottagliga för sjukdomar. Dessa klyftor är helt underbara att använda till matlagning så sortera bort dessa. När jag planterade vitlöken igår försvann hälften av utsädet av Music och Bogatyr då hälften av klyftorna var dubbelklyfta. Dessa sorter brukar bestå av ca 4-5 st klyftor. Puple Haze innehöll även den en dubbelklyfta men i övrigt var löken på 8 klyftor.

Allium Sativum O

Dubbelklyfta

5 Comments to "Plantera Vitlök!"

  1. October 29, 2010 - 2:03 pm | Permalink

    Snyggt format, unge man. Nu rockar vi småbönder 😉

  2. November 4, 2010 - 12:11 pm | Permalink

    Spännande läsning David! Jag har fått tips när det gäller den röda vitlöken. Man ska klippa ner blasten helt en gång under odlingsperioden för att allt ska koncentreras om vitlöken. Tänkte jag prova här i vår 😉

  3. November 4, 2010 - 5:44 pm | Permalink

    Mein Gott, vad du kan!

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Plantera Vitlök!"

  1. on August 20, 2013 at 8:57 pm