Kickoff

Förr var det höstutställningen och arbetet med gässen fick oktober att vara en mycket spännande och intressant månad. Numera är det vitlöken som lyfter upp kvaliteten på höstmånaden som är ett kvitto på att vi är på väg mot den mörka perioden. Fördelarna med vitlök kontra gäss i hanterandet är att de är mindre utrymmeskrävande, jag får inte allergiska reaktioner av kvalster och damm samt det händer väldigt sällan att vitlök slår, biter eller river mig. Nackdelarna är att vitlök väldigt sällan knyter an till dig, vitlök brukar sällan stå på vars en sida av ett nät och tjattra med varandra samt vitlök producerar inte den högklassiska gödsel som gäss gör. Nåväl, vi gör våra val i livet samt och alla saker har sin plats i livet även om man kan sakna.

I år har jag förberett en djupbädd att odla vitlöken i. Förra våren grävdes den med halm, kompost, hästgödsel, aska och olika växtdelar som vändes ner. Första året växte olika kålslag sig stor här och i år har det odlats olika bönor här. I början på september vände jag ner välbrunnen torvblandad hästgödsel (2st säckar a ca 40kg). Därefter har aska från en pelletskamin samt benmjöl lagts på och kultiverats ner i olika omgångar.  Hästgödsel är hyggligt rik kväve (N) men matar också den nerbrytningsprocess som pågår i bädden med material som blir ny bördig jord. Processen bygger upp en lucker struktur i jorden vilket gynnar tillväxt. Aska är en bra kaliumkälla (K) samt gratis för mig. Benmjölet är ett långtidsverkande gödningsmedel som tillför Kväve (N) och fosfor (P). Några gånger har ogräshackan fått gå igenom bädden medan ogräset var smått. Hösten har varit framgångsrik gällande fröogräsbekämpning. Först en period av mycket regn som fick mycket att gro samt därefter en sommarliknande torka som tillsammans med hackan tog kål på det mesta av ogräset. Hoppas förabetet gallrat ut på ogräshelvetet.

Tillskillnad från förra året tänkte jag plantera vitlöken i ordning efter hur sorterna mognar, tidig, mellan och sen . Några av sorterna har jag erfarenhet gällande mognad men oprövade sorter har jag fått ta litteraturen till hjälp. Vår kära litteratur ger lite olika svar på vissa sorter och är inte alltid odlade i områden som liknar Skåne klimatmässigt. Således blir det lite mellan tummen och pekfingret och jag känner mig nöjd.

Nya sorter för i år har jag köpt in via en trevlig odlare på västkusten. Lökarna jag beställde har varit av skiftande storlek pga, som han sa, för sen plantering. Jag hoppas på att kunna få upp dem i storlek då arvsmassan förhoppningsvis finns där för detta.

Tidiga sorter:

Allium sativum ophioscorodon

Spanish red eller roja?

Spanish red, ny för i år. Har 2st lökar med vardera 7 klyftor. Diameter 4 cm, alltså ingen tungviktare. Enligt http://sev.lternet.edu/~jnekola/Heirloom/garlicS.htm påminner den mer om en spanish roja. Typ III.

Röda spanjoren från Parafrugell. Egen skörd 2011. Påminner mer om att vara spanish red än ovan enligt samma hemsida. Typ III

Nepalesen. Sista säsongen om den inte gör något magiskt.

Typ IV

Leningradskij. Eget utsäde. Har 9st lökar att välja klyftor ifrån. Brukar vara en del dubbelklyftor.

German Xtra Hardy, eget utsäde

Music, eget utsäde

Rosewood. Ny för i år. 7st klyftor, 4,5 cm i diameter. Ursprung fd Sovjetunionen

Typ V

Chinese White, ny för i år. 6st klyftor, 3,9cm i diameter.

Koreand Red, 5st klyftor, 3,5 cm.

Wonha, 6st klyftor, 3,9cm diameter. Ursprung Nordkorea.

Allium sativum ophioscorodon

En folkrepublikan

Mellan:

Typ III

Topset, eget utsäde.

Typ IV

Purple Haze, eget utsäde.

Purple Glazor, eget utsäde.

Sena:

Typ IV

Estnisk röd. 6 klyftor diameter 4,5 cm. Fick denna lök av en medlem på odla.nu som tyckte att jag var värdig denna. Hon köpte sorten för 15år sen av en kålrotshandlare i Finland som hävdade dess ursprung var från Estland. Jag har arbetsnamnet estnisk röd men vi får se vad det kan vara, liknar Leningradskij. Fick även topplökar samt lökar i olika utvecklingsstadium av henne. Är henne evigt tacksam.

Allium sativum ophioscorodon

estnisk röd?

New Sieberian, eget utsäde.

Metechi, eget utsäde.

Hammar, eget utsäde.

Okänd, eget utsäde.

 

Köpte även en red creole men det är frågan om det är värt att sätta den. Creolesorterna har svårt att anpassa sig till vårt klimat så det blir lite pajas över det hela. Har sparat topplök från Purple Haze och Hammar samt som tidigare skrivits , från Estnisk röd. Alltid roligt att se vitlök i olika utvecklingsstadium och lära sig mer.

Allium sativum

Creolsk pajas

 

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Kickoff"

  1. on June 8, 2012 at 9:14 pm