Gnagande!

Det är skönt att ha skörden bärgad. Nu har lökens torkningsprocess kommit så långt att rötterna är avklippta och blasten nedklippt till ca 15cm. Dessvärre har jag inte samma opitmala torkningsmöjligheter som förr men nu tjänar det lilla parasollet som regnskydd. Rötter ja. Vet inte om jag sett någon vitlök ha så långa rötter som denna Leningradskij eller om det är som så att jag inte lagt märke till det tidigare. Rötterna på den längsta var ca 17-18cm långa och alla Leniningradskij hade längre rötter än andra sorter. Sorten var den som gav störst lökar i år så positivt är det även om det ej är livsavgörande. Om man skall sätta vitlök i rättan tid är det 4veckor innan kylan och tjälen kommer för då hinner löken rota sig tillräckligt och någonstans mellan tummen och pekfingret så var det ungefär då jag satte Leningradskij. Ren bonnatur var det och vill inte påstå något annat för de senaste 2 vintrarna vi haft här i Skåneland har kommit tidigare än beräknat och varat längre. I år siktar jag på att sätta löken de 2 första veckorna i oktober.

Allium sativum ophioscorodon

Lenins långa rötter

 

När det ändå handlar om att torka och sätta vitlök kommer vi onekligen in på ämnet att välja ut utsäde. När jag klippte rötter och blast passade jag även på att gallra ut små lökar och tilltänkt utsäde för sig. Sämst i den klassen kom Daugara som inte gav någon utsädeslök, de var för små helt enkelt. Hammar hamnar oxå längre ner i skalan. Många av lökarna är stora men innehåller för många stora klyftor och där finns risken för många dubbelklyftor. Genomsnittet var 4 klyftor per lök vilket är på tok för lite, minst 7 klyftor ska det vara på den sorten. 2 lökar tror jag att jag kan använda som utsäde, resten blir till glädje i köket. Leningradskij odlar jag mest på nästa år. Tog någon extra lök till utsäde för att när utgallringen av klyftor är klar minskar urvalet. En sort som sin lilla storlek till trots odlas vidare på är den röda spanjoren. Lökarna är inte större än en golfboll men här träder min fåfänga in. Klyftorna är vackert röda och jag chansar på att få upp dem i storlek till nästa år.

Allium sativum ophioscorodon

Röd spanjor brevid hammarvitlök på plastskärbräda från ikea.

 

För att på något sätt återknyta till rubriken avslutar jag med en liten förfrågan. Denna fråga har jag funderat på något år. En ordvits hade varit att skriva att frågan gnagt mig men det låter jag bli. Dels för att skämtet ej är speciellt roligt och dels för att det inte riktigt stämmer. Frågan dyker upp när jag ser problemet. Bilden nedan kommer att visa en New Siberian med något som liknar ett insektsangrepp. Oftast är det de yttre skalen som är angripna för på klyftan märks inget. Är det larver av något slag som gnager och när de märker att det är vitlök så låter de bli? Här får det letas information och jag tar gärna emot förslag på vad det kan vara. Vet ni vad det är, tveka ej att höra av er.

Allium sativum ophioscorodon

Angripen New Siberian

Leave a Reply

*

2 Trackbacks to "Gnagande!"

  1. on October 12, 2011 at 12:39 pm
  2. on November 16, 2012 at 5:11 pm