Under den vita duken!

I yngre år var det bla en bok som inspirerade mig, nämligen “Under det rosa täcket” av Nina Björk. I denna bok skrev den gamla korpaboende om hur kön skapas i mänsklig interaktion, tänkvärd och ibland behövlig läsning. Nina Björk må förlåta mig men just nu är det mer intressant att se vad som finns under den vita fiberduken som ligger över kålplantorna. Jag hade intentionen att fröså själv men en flytt kom emellan så det blidde inget med det. Får ta det nästa år helt enkelt. Lite besviken blev jag dock men denna besvikelse la sig raskt när jag var på Trädgårdspaletten i annat ärende och fann att de sålde spetskålsplantor. Givetvis köpte jag en låda plantor som jag planterade ner i min nygrävda djupbädd, förstärkt med en näve kogödsel i varje hål. Plantorna har växt på bra och när jag lyfte på duken fann jag det som nedan finns att skåda.

Brassica oleracea ssp. capitata v. elliptica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Än så länge har de inte knutit huvudet men det är på gång. I veckan ger jag dem ytterligare en giva av nässelvatten så att det inte behöver törsta efter näring. Jag vet inte vad det är för sort men det kan kvitta, de ska ändå bara ätas upp och inte sparas till utsäde. Bäst tycker jag spetskålen är att steka upp i smör med mycket vitlök som det sedan droppas citron över. Oslagbart tilltugg till grillat.

En annan brassica som finns under den vita duken är kålrabbi. Har aldrig odlat denna kål innan så det är med lite mer spänning jag följer dess utveckling. I år sådde jag sorten Purple Vienna direkt på friland. Kålrabbi ska ha en jämn bevattning för att inte bli träiga så jag har varit behjälpt av allt regnande. Under duken fann jag detta.

Brassica oleracea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Får se om jag kan skörda något ätbart som familjen uppskattar. Blir det så lär 2012 vara ett kålrabbiår.

Leave a Reply

*