Bondbönor, torrt, ett misstag och lite ormlök!

När det mesta handlar om att byta dörrar, lyfta plattor, lägga trädeck och byta blöjor så är det väldigt skönt att komma ut till odlingslotten. Även om ogräset gror och gräsvipporna vajjar i kanterna så är det ren och skär avkoppling ute på lotten. När det gäller ogräs kan man ha samma konstuppfattning som den franske kultursocilogen Pierre Bourdieu hade, konst uppstår i betraktarens ögon och då vad som är ogräs är upp till odlaren. Jag låter alltid dillen fröa av sig och i år växer den där bondbönorna växer. Snart är det dags att plocka gröndillen och jag får bättre skörd när jag låter den självså sig. Till hösten sår jag dill i annat land och där låter jag den sen fröa av sig. Bondbönorna har inte kommit så långt så vi kan tala om skörd men de blommar nu. Jag satte tidigare i våras 2 sorter som jag tror är samma sort eller så skiljer de sig ej år nämnvärt. Mina helt oprofessionella iaktagelser låter som följer. De kom upp ungefär samtidigt och gick i blom samtidigt vilket stämmer överens med beskrivningarna som finns dvs de är tidiga. Än så länge har de samma höjd och blommar med samma färg, dvs vita blommor med violetta inslag.

Vica Fabia

A grano violetto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vica Fabia

extratemprana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu återstår bara att kontrollera baljsättning och mognad. Så spännande kan livet ibland vara.

 

Torrt är det som attans trots att vi haft bra nederbörd. Nu har solen stekt på i 4 dagar och det innebär vattning åtminstone varannan dag. Kålen som är under fiberduk klarar sig bättre. Äh, det blir att skrapa ihop gräsklipp så jag kan täckodla, det besparar bevattning i varje fall. När jag idag sysselsatte mig med vattning och lukning dök det upp en liten amandine ur jorden. I storlek är den att jämföra med ett kallbad men det är inte läge att stoppa ner den i jorden igen. I magen skall den. Förresten så blommar en planta vilket indikerar att det kan vara dax att gräva upp fler.

Även en annan sak jag upptäckte av en slump är att ormlöken börjar skjuta fart. Det var när jag körde hem som jag såg några ormlökar i knippet färskvitlök. Ormlöken är den blomsterstängel som hårdstjälkade vitlökar sätter. Det brukar ske runt midsommar men i år är det tidigaste jag varit med om. Det kan vara sortberoende så jag skall undersöka detta närmare. Nästa gång jag far ut och mindfulnessar blir det att ha med sig sortlistan och knipsa av ormarna.

4 Comments to "Bondbönor, torrt, ett misstag och lite ormlök!"

 1. June 4, 2011 - 11:22 pm | Permalink

  Det gläder en småfet slättabonne oerhörd att läsa att nybyggaren tar till lilleputteland för kontemplation. Att han sedan där finner, förutom ro, en franskt liten omogen potäta att förtära samt en del brådmogna andra grödor gör mig varm om själen.

  Här i storputteland hastar det inte likafullt. Dock måste det poängteras att grödorna härstädes gynnas naturligtvis av mycken kärlek, men sansar sig i förpubertet och måttfullhet trots att att solen steker het även på denna plats söder om landsvägen. Jag dristar mig att tro att unge David har grönare fingrar än unge dräng Löfgren. Det var måhända ingen vidare komlpimang då jag under en icke överskådlig tid framöver kommer att vara novis inom den ädla konsten odling och dyrkande följa Era framsteg och därigenom insupa den djupa kunskapen Ni besitter.

  Jordjordknölarna frodas vackra ca 20 cm höga till dags dato, vitlökarna ståtar pågapilletjocka, dock utan stängel ännu. Sparrisen växer om unge Elliot vilken dag som helst och Amandinen är bredare än hög. Varje dag inmundigas däremot ett flertal varianter av Capsicum, men ännu ligger skörd och tillgång sida vid sida.

  Jag får önska patron en trevlig afton och en fortsatt angenäm helg

 2. June 15, 2011 - 7:05 am | Permalink

  Har du något bra knep när det gäller dillodling? Min dill blir inte mycket av och gulnar :/ Samma dill hos vår provodlare i Värmland blir ståtliga och gröna.

Leave a Reply

*