109 hål i backen och några grå dvärgar!

Märkligt är det med regnet här vid sundet. När det regnar här hemma har det inte regnat på kolonin och vise versa. Idag fick vi lite stänk hemmavid men ute på domänerna hade det öst ner. Jorden var lite blöt men har man djupbäddar är jorden nästan alltid lucker och härlig. Med en halvliters pet gjorde jag 109 st 5cm hål som jag la bondbönor i. 28 av dem föll det en böna A grano violetto i och i resterande 81 fylldes upp av lila spanjorer. Varför jag kommer ihåg att det var just 109 hål jag gjorde beror på att monotona arbetet som tar tid blir mer uthärdliga om man bryter ner dem moment för moment, lite av en mindfullnessövning. Efter att jag krattar jord på så la jag en gammal fiberduk över landet, inte för att bondbönor behöver det för att växa utan mer för att skydda dem mot kvarterets ankor, krågor och pjoddar.

presådd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

frihand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag försökte hålla minst 10cm mellan hålen men det blev lite si och så med det.  För den neurotiske kan det vara jobbigt men för oss andra är det konst i det hela. Käppen som ligger där är en markör för att skilja sorterna åt. Troligtvis kommer de att korsa sig med varandra men eftersom båda har ungefär samma färg och är tidiga spelar det mindre roll för min del. Om någon nu blir sugen på att så bondbönor fick jag över så att det räcker av den lila spanjoren. Det är bara att maila mig så fixar vi en bytesaffär eller ett firande av kung cash.

 

Sockerärtor är gott. Även de som finns i frysdiskarna smakar gott. Priset är väl inte billigt men det som irriterar mig är att de odlas väldigt långt härifrån. Transporten är onödig när man kan odla det tämligen enkelt här hemma. Även jag har gått över ån för vatten då jag fick några intressanta sorter skickade till mig av en frontkämpe i San Diego. I år odlar jag en lågväxande sort Dwarf grey sugar och en högväxande sort Amish snap. Det blev lite kvar i landet som inte besåddes vilket irriterar mig just nu. Det får bli att leva ut sina lustar imorgon med 2 rader till av Dwarf grey sugar. Det stora problemet med ärtodling är fåglarna. Därför har jag satt några nätramar som skydd vilka ärtorna får klättra på sen när fjäderfäna ratar ärtorna.

Nätramar

Leave a Reply

*

1 Trackback to "109 hål i backen och några grå dvärgar!"

  1. on June 4, 2011 at 10:27 pm