Att se på vitlök!

Nej, min vitlök har inte kommit upp än. Den hade i varje fall inte gjort det i söndags när jag var senast ute och tittade på mitt arrende. Tjälen är fortfarande kvar så jag får hålla mig till tåls ett tag till. Vad som jag oxå lade märke till vara att det är väldigt torrt i jorden. Det översta lagret blåste lätt bort vilket irriterade min dammallergi. Har man inte täckt rötterna runt sina inte fullt vinterhärdiga växter lär de ta stryk av detta väderlag, snön som isolerar är inte där. Även övervintrande grödor såsom raps och höstvete mår inte alls bra av detta väder. Men att det blivit märkbart fler ljusa timmar under dygnet mår vi alla andra bättre av.

Trots allt finns det gott om mörka timmar kvar på dygnet. Dessa kan man använda till att stilla sin brist på trädgårdsarbetefrustration, främst genom att leta information på nätverket bestående av datorer. Givetvis fungerar böcker, tidningar och tv bra det oxå. Skulle inte detta hjälpa kan man besöka vän med pågående förkultivering eller hugga ved. De  ljusa timmarna ska man till så stor del som möjligt tillbringa utomhus för att få i sig vår kära vän Vitamin-D.

Vad har jag då hittat på nätet som jag anser värdefullt och som för mig väcker känslor. Videoinslag om vitlöksodling, Youtube har en hel del i sin gömma. Den första jag lägger ut är ett inslag med en gammal bekant, nämeligen Bob Andersson.

Garlic Man

Det andra inslaget är från finsk TV. Det är trädgårdsrutan som gästar Åke Truedsson. Inslaget har något år på nacken men fortfarande informativt och sevärt. Jag tycker det är intressant att höra hur Åke börjar bryta på finlandssvenska.

Trädgårdsrutan besöker ordförande Åke

Om ni inte orkar läsa så har någon kanal på youtube som kallar sig expertvillage en hel serie (Growing Garlic) om hur man odlar vitlök. Det är ett antal avsnitt som i runda tal är omkring 1:30 långa. Inslagen ger en bra hit om hur man ska gå tillväga för att lyckas med odlingen.

Growing Garlic

The Garlic Farm på Isle of Wight producerar, om någon kunnat gissa något annat, mycket vitlök. De har även försäljning av diverse vitlöksprodukter och utsäde. Dessutom hittar man dem på Youtube.

The Garlic Farm

Om man nu svänger sig med fler språk och vill hämta inspiration från den indiska halvön så erbjuds även det. Här är ett inslag av flera.

Kissan

När jag nu tittar ut så pudersnöar det lite. Svårt att tro men snart är våren här. På lördag ska det köras gödsel.

2 Comments to "Att se på vitlök!"

  1. February 23, 2011 - 2:19 pm | Permalink

    Min vitlök (den gröna blasten) är faktiskt uppe (nja kanske inte ser den idag) och det ska bli spännande att se hur de blir här om ett par månader sisådär 😀

Leave a Reply

*