Serberna har kommit!

Möllevångstorget i Malmö har mycket att erbjuda. Allt från en staty till näsets ungdomar som vill leva lite spartanskt under sina ungdomsår och få leva ut de lustar de inte får  i enpartikommunen. Där emellan finns det även hyggliga restauranger, vattenpipeaffärer, skumrask samt ett chok av spännande mataffärer. Men idag var jag på möllan för att besöka torghandeln. Fredagar och lördagar har fler torgare med bätter utbud och erbjudande. För 5-6år sen upptäckte jag en gammal jugge som sålde väldigt billiga paprikaplantor, 5kr paret vilket de även kostar idag. Starka sa han att de skulle vara och tuff som jag är trodde jag väl, ”ja ja det är i varje fall capsicum även om det är annum”. Snacka om jag fått äta upp min förutfattade mening om Annum. Dessa  är vidrigt starka, de är enormt starka med den vidriga annumhettan som brinner på ett ställe i munnen. Med andra ord, helt underbara att ligga och småtugga på i solen. Direkt beroendeframkallande.  När jag tänkte tillbaka lite så kom jag fram till att det måste ha varit sådana som min gamle kollega Cello hade bjudit på mig visa vem det var som bestämde. Jag frågade Cello om han visste vem torgaren var. Givetvis visste Cello vem det var, ”Serben” kallades han. Cello frågade om han berättat var sorten kom ifrån, ”Bosnien” svarade jag. Cello smålog lite och frågade om jag trodde det jag hört. ”Ja, han sade förvisso att de var från gränslandet mellan Bosnien och Serbien”. De är från Serbien svarade Cello och förklarade lite etnologi. Torgaren är från Serbien och med tanke på kriget under 1990-talet har många Serber dåligt samvete, därför döljer en del serber sitt ursprung med tanke på hur de dagsaktuella politiska vindarna blåser. När jag vid senare tillfälle frågat torgaren har han berättat att de är från Serbien, tyvärr har jag glömt namnet på området.

Numera känner torgaren igen mig och vi brukar stå och prata lite. Än har jag inte fått bjuda honom på frukter från min skörd, det liksom inte imponerar på honom. Han är utbildad agronom från Jugoslavien och har lärt mig en del om gödning och planteringsteknik när det gäller capsicum. Dessa starka paprikor säljer han i pare och när man planterar om dem lutar man plantorna i 45 grader och sätter dem i samma kruka. Har funkat fin fint alla år jag odlat dem.

Vad heter de då? Jag kallar dem serbisk annum då de är en Capsicum Annum. Plantorna blir runt 75 cm höga och frukterna blir 10 cm långa i konisk form. Mogna så blir de röda men går väldigt bra att använda omogna när de är gulröda. Jag köpte 2 par. En kruka ska jag ha på bakgården och ett par sätter jag i pallkragen tillsammans med busktomater. Än så länge får de frodas på min balkong.

C.annum

Serbisk Annum mot betongvägg

Vill ni köpa? Åk till Möllevångstorget i Malmö en fredag eller lördag och gå till torgaren som står närma cykelbanan mittemot restaurang China Garden, ungefär.

2 Comments to "Serberna har kommit!"

 1. Jan Löfgren's Gravatar Jan Löfgren
  May 28, 2010 - 9:30 pm | Permalink

  Fantastiskt berättelse. Du är så kosmopolitisk där du rör dig från kanalbarn med rebelltendeser till kameleontetniska juggar med universitetsutbildning till ruskprickar och kulinariska mångkulturella samlingsplatser.

  Som småbarnfar och yrkesmässig mågsårsodlare ser jag svårigheterna att ta mig till denna guldgruva inom överskådlig tid. Vet du möjligtvis hur länge denna kommers pågår, så att jag inte missar det?

 2. preussen's Gravatar preussen
  May 29, 2010 - 8:35 am | Permalink

  jag är ju bara jag som ödmjukt brukar säga. Tror att plantorna finns kvar över juni oxå. om det underlättar din kamp mot sura uppstötningar så kan jag köpa några så är det bara för dig att komma förbi och kanske få en kurs i mindfullnes på köpet.

Leave a Reply

*