Tjäle!

I veckan tog jag tösen ut på lotten och tänkte se om vitlöken kommit upp. Egentligen räknade jag inte med att den skulle vara uppkommen med tanke på att jag ej planterat någon typ 1 och eftersom det varit en riktig vinter. Mina beräkningar var riktiga, de har inte kommit upp. Lite nervöst är det trots allt varje vinter/vår men det brukar gå bra och jag har inga onda aningar att det ska gå annorlunda i år. Tidigare i månaden har jag varit och grävt upp palsternackor och när jag ändå var där ute kunde jag lika gärna ta med mig några hem. Tyvärr satte tjälen stopp för det. Jorden är riktigt hård och jag hoppas att vädret blir mildare i veckan så att jag på söndag kan sätta spaden i jorden. Lottens norra långsida gränsar in till ett buskage och här har jag haft problem med kraftiga ogräs och taggiga buskar som växer in på lotten. I höstas grävde jag längst gränsen och har planer på att täcka med tidningar eller pressening för att bekämpa ogräset. Till min hjälp hade jag tänkt att gräva ner några plåtar för att avgränsa buskagets rötter som sticker in och där med få en mer behändig jord allt eftersom. Just detta sista moment tänkte jag ta hand om på söndag men som det ser ut nu har kung Bore andra planer, ytterliggare en anledning att vara för republik.

Så vad gör jag under tiden när man ej kan gräva? Fröinköpen är i princip färdiga, det är bara palsternacka jag fattas men dessa köpes nästan var som helst. Ikväll tänkte jag sysselätta mig med att läsa boken “Torknig” av Sigri Sahlin (ISBN 91-27-02389) för att sikta framåt. Tidigare i år fyndade jag en svamp och frukttork på blocket vilken jag i höst ämnar använda till mycket mer än capsicum. Enligt Sigris bok från 1979 är möjligheterna många vilka måste prövas och ses.

Men för att ha något att torka behövs planering av trädgårdslandet. När en inte kan gräva blir det att använda penna och linjal på ett papper för att skissa våren och sommaren. Annat tidsfördriv medan naturen hindrar mig är att hitta material till att bygga spaljéer åt störbönorna. Armeringsjärn, armeringsmattor och stora stolpar är det jag fastnat för. Har ni något liggandes som ni vill bli av med är det bara att höra av sig.

3 Comments to "Tjäle!"

  1. February 20, 2011 - 11:32 am | Permalink

    Spännade med tork-grejen!
    Vad ska du så för fröer i år då?

  2. unter den linden's Gravatar unter den linden
    February 20, 2011 - 10:03 pm | Permalink

    äntligen fungerar kommentarerna. för att fira det länkar jag till segerparaden 1945. http://www.youtube.com/watch?v=gq2uaAg9zFg&playnext=1&list=PLE90E2AD1B1988C2C

Leave a Reply

*