Skördetider!

Nu var det över en månad sedan jag var ute på lotten. Vädret har som tur är förändrats och nu är barmark normaltillstånd igen. Lite ängslig var jag att staketet skulle ha gett vika för snömassorna men den oro kunde jag ha besparat mig; allt står där det stod och tom solrosorna  var raka i ryggen dock i annan färgskepnad. Under min månadslånga frånvaro har lotten bebotts av andra varelser, detta blev jag varse om när jag såg grönkålslandet. I december hade jag sett spår av dem i form av att det tuggat i sig lite av kålen (Brassica oleracea ssp. acephala v. acephala) men sedan dess har de haft smörgåsbord i landet. Lite förgrymmad blev jag över dessa varelser som visserligen är söta men endast har varm och god päls att bidra med. När förnuftet i min hjärnprocess kickat in såg jag andra fördelar med kaniner och harar, de skiter där de äter. Hela kållandet och lite utanför är fullt med de näringsrika kulorna. När jag väl böjde mig ner såg jag att de inte ätit all grönkål samt att den skjuter nya skott. Pentland brig håller vad den lovar, den är köldtålig som attan och ger skörd under lång tid. Nackdelen av att den av sin längd (75 – 90 cm) lägger sig av snötyngden vägs upp av det andra. Det finns förvisso lägre grönkålssorter som är bättre att odla när det blir snörik vinter men blir det ingen sådan har du en grönkål full med jord. Om det väder vi har nu, sk gråväder, håller i sig samt om kaninerna håller sig borta lär jag kunna skörda färsk grönkål under 1 månad till.
Brassica oleracea

Härjad grönkål

Pentland Brig är inköpt för nästkommande säsong. Jag kommer  inte att odla lika mycket grönkål utan hälften av arealen kommer ge plats åt svartkål och collards. Nero di toscana och Georgia Southern är sorter som jag glömde att jag hade fröer kvar av. Långkål är gott men om man vill ha mer kålsmak rekommenderar jag att, efter kokning, steka upp kålen i smör och svartpeppar. En bra variant av capsicum, tex capsicum pubescens, ersätter givetvis svartpepparen för dem som så önskar. Kålodlandet sätter jag igång med när jag i mars gräver en djuppbädd där kålen skall växa. Förutom ovanstående sorter kommer jag att odla spetskål (Brassica oleracea ssp. capitata v. elliptica) i form av sorten Kalibos och Hispi F1. Jag har även kvar fröer av vitkål av olika sorter så kanske ett och annat huvud kommer att odlas.
Något som jag glömt att köpa fröer av är palsternacka. Som tur är finns det att köpa där fröer säljs i daglighandel och sorturvalet är där för mig tillfredsställande. Varför lägger ner mödan att odla något som inte smakar speciellt mycket annorlunda än den som billigt går att köpa överallt är januari. Smakupplevelsen för mig blir fan så mycket bättre när jag kan gräva upp egna primörer så fort snön försvunnit och tjälen lossat lite. I söndags bräckte jag upp jorden och bara plockade fram dem. Förvisso är det inte det bästa för jordens struktur att bli hanterad så och den där masken som låg och vilade blir nog förbannad men det i sammanhanget lilla ingreppet väger lätt jämfört med att få färska rotfrukter i januari. Av samma anledning låter jag jordärtsskockor vara en del av trädgården.
Pastinaca sativa

Januarifröjd

1 Comment to "Skördetider!"

Leave a Reply

*