Grönkålslandet.

En härlig vinterdag som denna är förutbestämd att skörda grönsaker på. Ingen jul utan grönkål helt enkelt och alla vet att denna vinterprimör ska ha varit utsatt för kyla. Smaken blir bättre. Turligt nog ger oss kung Bore de rätta förutsättningarna i år. Egentligen borde jag ha klippt grönkålen innan sista vevan snö som kom i torsdags men så blev det inte. En härlig skymningseftermiddag, tösen, en sekatör och en kundkorg. Då är det jul. Nästan som Dillinger, “a knife a fork a bottle and a cork”. Vid första åsyn såg jag bara harspår och ingen kål. Några kunde jag förvisso skönja konturerna i snödrivan men det jag förfasades mest över var de avbitna grenarna. Kom att tänka på att jag borde kleta lim på kålstängerna för då är det bara att gå och plocka gnagare. Håller vintern i sig är de redan frusna och goa. Å andra sidan är denna jaktmetod troligtvis olaglig men det var inte direkt juridiken som flög genom mitt huvud när jag såg kålmassakern. När jag sedan skakade av snön lite såg jag fler och fler hela kålstånd som låg under snön. Gnagarna hade som tur var inte hunnit med så mycket och det är en kall vinter. Klart att de får spisa några grenar för det finns gott om det. Flertalet kålstånd hade fallit under trycket av snömassorna så även om jag plockar nu till julbordet lär hushållet kunna överleva på grönkålssoppa i januari.

Brassica oleracea

Grönkål

Sorten jag odlat i år heter Pentland Brig och dess påstådda egenskaper med bra köldtålighet stämmer. Jag kommer att odla den sorten nästa år igen. Kommer nog att sätta lite palmkål, även kallad svartkål eller Nero di Toscana precoce. En mycket god och vacker kålsort som jag inte odlat på 3 år. Förra gången jag odlade den lät jag den stå kvar för att ta frö. Problemet var att jag lät 3 olika sorter grönkål göra likadant så avkomman blev väl beblandad men verkligen urusel som trädgårdsväxt. Landet jag odlade kålen i år är en djupgrävd odlingsbädd med mycket hönsskit, kompost, aska och halm. Grönkålen direktsåddes i maj och gallrades till 30 cm mellanrum. Den har fått pelleterad hönsgödsel som extra näring vid 2 tillfällen och växt under fiberduk.

Brassica oleracea

En överfull kundkorg grönkål

Nu blir det att ta väck de grövsta grenarna och sen koka den i spad eller buljong. Därefter steks kålen i smör och grädde. Julen är alltså här.

Leave a Reply

*