Ännu mer asien.

I slutet av juli eller om det var i början av augusti minns jag inte riktigt. Oavsett sådde jag lite kålväxter och rättikor för att testa svampbobs förslag om att släktet brassica hade en hämnande effekt på jordbundna svampkulturer. Jag hade ingen intention att kunna servera skörden på matbordet utan den skulle vändas ner i jorden i preventivt och gödande syfte. Fröerna hade passerat företagets bäst-före-datum med råge så det blev en tät bredsådd och jag tror knappt att jag krattade ner det.

Upp har det kommit och rättikorna (Raphanus sativus) hann jag inte gallra så de vände jag ner i jorden för någon vecka sedan. En skörd av Mizunakål (Brassica rapa ssp. nipposinica) tog jag då. När jag igår trampade ut till kolonin tänkte jag att jag kunde tjuvstarta grönkålskörden, frost hade vi haft vid några tillfällen. Asiaterna hade jag inte alls i åtanke, snacka om jag blev överraskad. Så här bra skörd har jag inte haft under de 10 år jag odlat grönsaker som går under denna rubrik. Då satt jag och drägglade framför Lena Israelssons bok “Odla orientaliskt” och tänkte att nästa år har jag det som i det exotiserade Kina. Riktigt så blev det inte men visst hade det varit skönt med ett enpartisystem och svartvita katter. Odlingsmässigt så har alltid Mizunan varit lätt, precis som Tsatsoi (Brassica narinosa or Brassica rapa var. rosularis) men de har på den tunga lerjorden i Veberöd haft det svårt att hävda sig mot fukten. Pak choi (Brassica rapa chinensis) har aldrig blivit huvud och frosten och sniglarna har tagit dem. Det blev inga stora huvuden i år men väl små och i övrigt stora stjälkar.
Troligen har den bristande skörden berott på 1. styv vattenhållande jord. 2. Näringsbrist. 3. Otur med vädret.
De två förstnämnda rådde det enkelt bot på genom att sätta dem i en djupsäng där det tidigare odlats vitlök. Jorden är lucker och porös samt näring fanns att tillgå. När det gäller .3 så har jag kört mer bil på sistone för att få ett mildare klimat. Det tradiga med det är att ogräset fortsätter gro men man får ta det onda med det goda. Här är lite ögongodis.
 
 
 


4 Comments to "Ännu mer asien."

  1. November 17, 2010 - 8:09 pm | Permalink

    Tjusigt! 🙂 Nytt i sortimentet 2011 är en orientalisk salladsblandning. Kanske kan vara något? 😉

  2. November 18, 2010 - 9:19 pm | Permalink

    😉 Ja du, får snart reda på vilka sorter som ingår!

Leave a Reply

*