Planterat vitlök!

Efter en skön helg tillsammans med familjen och umgänge i goda vänners lag hann jag även med att plantera nästan all vitlök. 7% återstår. Det är nepalesen som återstår att planteras. Jag väntar med denna någon vecka till för att den förra året var väldigt tidig upp ur jorden. Idag var en perfekt dag att ligga med ännen i väret och peta ner klyftor i en hyggligt upptorkad jord. Visst hade jag kunnat vänta en dag till men med tanke på det ostadiga väder vi haft vet jag inte om vi skulle fått nederbörd eller ej. Lika bra att ta sig ut till kolonin när tid och utrymme gavs, det är lite ont om den varan när 2 heltidsarbetar, har småbarn och studerar. Men det handlar om, som det mesta i livet, prioriteringar.

I år är det 14 olika sorter jag tryckt ner i jorden. Jag tänkte i somras att jag inte ska ha så mycket vitlök med tanke sjukdomar utan skulle nöja mig med eget utsäde och lite smått från ordförande Åke. Dock dök ett erbjudande upp, ett erbjudande som jag ej kunde tacka nej till. En odlare på västkusten presenterade sin odling och jag fick möjligheten att köpa. Därför är odlingslistan för 2010/11 denna:

Nepalesen (eget utsäde)

Purple Glazor

Daugara

New Siberian

Purple Haze

Metechi

Maxatawny

Russian Topset

Music

Bogatyr

German Extra Hardy

Leningradskij (eget utsäde)

Hammar (eget utsäde)

Spanjoren (Parafrugell, Spanien)

Eftersom det blev några klyftor kvar från Leningradskij, Hammar och Spanjoren la jag dem i en ränna. Ungefär så här!

När det gäller spanjoren är jag inte helt säker på att de är av samma sort. Jag tycker att klyftornas form och färg skilde sig lite väl mycket åt för att vara samma sort. Vissa lökar hade hyggligt stora klyftor, formade som en droppe. Andra lökar hade mer röda, spetsiga och tunna klyftor. Hoppas de nu gillar det nya klimatet och att jag får en bra skörd att kunna jämföra med.

Som min trogna läsarkrets påpekar har jag faktiskt behandlat det utsäde som jag tagit från egen skörd. Jag baddade klyftorna i en lösning av Kumulus under ca 20 minuter till en halvtimme. Spanjorerna tog jag oxå och baddade men där tog jag hela lökarna. Ska bli spännande att se om det fungerar. Nepalesen ska även den få ett bad innan den hamnar i backen. Till våren tänkte jag testa Tricoderma efter ett tips från annan odlare. Han brukade badda klyftorna i det innan plantering och vattna ut det under våren. Tricoderma fungerar som så att man tillsätter 2 svampkulturer som bekämpar andra svampkulturer. Tycker det låter spännande och hoppas det kan vara ett potent verktyg med tanke på priset.

1 Comment to "Planterat vitlök!"

  1. November 7, 2010 - 10:12 pm | Permalink

    Respekt för dina söta skinkor, runda och fina strävande mot hösthimlens azurblåa sken. Härlig sortlista också. Har du behandlat dem mot farliga sjukdomar eller chansar du hej vilt?

Leave a Reply

*