kolonins sibirier!

På kolonin odlade jag två st sibiriska vitlöksorter denna säsong. Åke Truedsson kallar dem för typ 5 men även Marbled Purple Stripe går det bra att kalla dem. Alexandra och German Extra Hardy. Den extra härdiga tysken har jag odlat i några år men ifjol var det nära på att jag gallrade bort den. Skörden bestod då mest av tvåklyftiga lökar och endast en fullmatad. Varför inte giljotinen föll var för att sorten har stora klyftor, tur för den med andra ord. I år har den verkligen repat mod och gav av 7 sådda klyftor endast två st tvåklyftiga lökar. Den totala skörden var 310g varav den största väger 76 g. Helt ok att odla vidare på. Däremot står den sig slätt mot sin kusin Alexandra. Ta en titt på bilden nedan, se vad vågen står på.

allium sativum ophioscorodon

Alexandra

Helt rätt, en vitprickig blå duk med ett cafébord under sig! En stycket vitlök med 10 cm stängel efter två veckors torkning, 232 g. Kan bara säga glad att jag fann utsädet. 7 st lökar vägde 892 g. I stort sett allt går till eget utsäde för varför odla något mindre? Bilden nedan visar topplöken med bulbiller. Vill någon lägga sina vantar på den så hör av er. Alexandra odlade jag oxå i Veberöd men den skörden har jag ännu inte hunnit väga.

allium sativum ophioscorodon

Alexandra Bulbills

tmp_28808-20150817_111722~21406625257

Via norska planteklubben fick jag tag på bulbiller i olika åldrar av sorten Alexandra. I Veberöd satte jag dessa så rubriken är inte helt riktig. Oavsett, löken jag skördade ser lite annorlunda ut än den andra Alexandra. Se på bilden ovan, bortse från storleken (dessa är tvååriga) och läs gärna på sidan 31. Som ni ser har de halslök, en som sitter fast och en som sträcker ut sig som en piasavakvast. Eftersom den första Alexandra inte sätter halslök utan topplök så finns det två olika sorter Alexandra. Den norska varianten har ni redan läst om medans här finns en länk till den stora Alexandra. Eftersom jag inte har större kännedom i finska så tar jag google translate till hjälp och läser att sorten kommer från St Petersburg, har odlats i Finland i 100 år och kallas på andra ställe för Giant Russian.

Från  Östein som jag fick norska alexandra har jag mejlat mina observationer och inväntar på svar. Till hösten planterar jag av båda och ser hur den norska varianten ter sig.  Sånt här gillar  jag.

Ett tips, beställ från den finska nyttoväxtföreningen. Bättre lökar att växa på våra breddgrader hittar du inte. Läs gärna om Kodaver som jag oxå odlar i år.

 

 

6 Comments to "kolonins sibirier!"

 1. Tobbe's Gravatar Tobbe
  August 18, 2015 - 9:14 am | Permalink

  Hur gör man för att beställa från finska nyttoväxter om man är lite dålig på finska ..

 2. Lotta's Gravatar Lotta
  August 24, 2015 - 2:40 pm | Permalink

  Hej! Jag är intresserad av bubillerna om de inte redan gått till någon annan… Den såg ju väldigt stor och fin ut!

Leave a Reply

*

1 Trackback to "kolonins sibirier!"

 1. on November 17, 2016 at 10:13 am