Fångad ormlök!

Det blir en del ormlök i år, precis lika många som antalet lökar. Jag sparar i genomsnitt bara en per sort i år. Vissa sorter tar jag alla topplökar på då jag redan känner till sorten och vet hur de ser ut samt odlingsvärde. Det tar för mycket av lökstorleken, upp till 1/3 mindre lökskörd kan det bli. Nu vill jag inte bara slänga den avskurna ormlöken, den smakar riktigt gott men wookad ormlök går det inte att äta hela tiden. Det går att göra inläggningar som skall smaka vitlök med dem, tex inlagd sill. Skall ni äta dem, tex wooka, blanchera dem först. De kan vara lite träiga.

I år åker de inte i wooken. Jag såg ett recept från Eldrimmer som jag kände att det här vill jag göra. Jag har alla tillbehör och redskap hemma då jag mjölksyrar andra grönsaker. Följ receptet “sur vitlök” på sidan 6 i länken ovan så blir det förhoppningsvis alla tiders.  Saltet jag använder är ett billigt jodfritt havssalt (som all salt i mjölksyrning skall vara) samt en ekologisk äppelcidervinäger. Ungefär så här såg det ut i mitt kök.

ormlök i kök

ormlök i kök

ormlök i burk

ormlök i burk

För att hålla dem under vatten tynger jag ner dem med plastpåsar fyllda med saltlake. Ormlöken är skuren i ca dm-långa bitar. Det som är tidskrävande är att låta vattnet svalna. Vatten till mjölksyrning skall kokas för att ta död på ev bakterier samt att få bort fluor om det är kommunalt kranvatten. Sen löser sig saltet mycket lättare. Arbetskrävande är det inte.

Leave a Reply

*

2 Trackbacks to "Fångad ormlök!"

  1. on September 1, 2015 at 8:54 am
  2. on June 12, 2016 at 7:52 am