Majmånad blött och kall – fyller bondens lada all!

En kallare maj har det inte varit på 60 år och för vissa grödor har det ställt till problem. Jag tror att jag får så om bönorna, chiliplantorna får stå inomhus nattetid en längre tid samt några squashplantor växte från mig. Men, andra grödor har det fint tex min vitlök. Odlingen i Veberöd har verkligen gynnats av en blöt maj, jorden är lätt och torkar således snabbt. Det roliga är ända att se hur tämligen enkelt det går att få denna sandjord bördig med bränd gödsel, grönmassa, stenmjöl, kalk med magnesium och benmjöl, allt blandat i en härlig symfoni som kallas djupbädd. I år gästas denna bädd av noga utvalda vitlöksklyftor som nu växer sig stora under täcket av gräsklipp. Är ni intresserade av sorterna finns listan här.

Vitlöksland i fägring

Vitlöksland i fägring

Samma teknik att göra jorden bördig har jag anammat och praktiserat på kolonin under alla åren jag brukat den. Jorden är bördigare än i Veberöd men dess förmåga att leda och hålla vatten är lika dålig som sandjorden. Dessutom ligger det mer öppet och kustnära vilket gör stället mer vindpinat samt att det sällan regnar just där vilket är märkligt. Mer humusbildande material i jorden ökar dess förmåga att härbärgera vatten samt i år täckodlar jag för att minimera förlusten. Om det ökar risken för svartmögel och rost återstår att se, dessa kulturer gynnas av fuktig och stillastående luft. På kolonin växer vitlöken oxå bra, en viss försening pga kaninangrepp har det varit men i det stora hela försumbart.

kolonial vitlöksodling

kolonial vitlöksodling

 

Det skiljer ca 10 dagar mellan fotograferingstillfällena så en jämförelse blir inte korrekt. Dessutom är det inte samma sorter. Där jorden ligger bar har jag efter att ha skördat färskvitlöken (måste ha mer nästa säsong) nu har sått dill. Jag kom över någon fin fransk sort som dessutom är ekologiskt odlad, med andra ord inköpt till ett lite högre pris. Den ekonomiske rationelle mannen i mig gör som så att jag odlar den till frö för att odla den i större skala nästa år. På så sätt håller jag ner utsädespriserna. Nog om det, nästa steg i vitlökens utveckling är att den snart börjar sätta ormlök. I år knipsar jag av de flesta, lökens storlek kan minska upp till 1/3 om ormlöken får sitta kvar hela växtperioden. En av var sort kan jag offra, hör av er om ni är intresserade av topplök. Sen så skall jag mjölksyra ormlöken enligt recept från Eldrimmer. Ett bra sätt att ta hand om sin skörd på.

Det enda negativa med att knipsa av ormlöken (förutom att du inte får topplök) är att snittet är ett bra ställer för svartmögel att få fäste på. Därför penslar jag bikarbonat, dvs jäkla vanligt bakpulver, uppblandat i vatten på snittet för att förhindra angrepp. Får se om det gör någon skillnad.

Nu får gärna värmen komma så att ladan kan fylld.

 

 

Leave a Reply

*