Bakslag men ändå framtidsutsikter!

La Mancha Mauve, en porcelainlök behagade inte att komma upp som de andra lökarna i Veberöds djupbädd. Dess topplök som jag sådde samtidigt som klyftplantering har kommit upp med 100% vilket gjorde mig än misstänksam. Porcelainlökarna är inte de tidigaste att spira men absolut inte de sista. Igår satte jag spaden i raden och fann mycket riktigt sex klyftor. De fem var fasta och fina med liten groddbildning men helt utan rötter, den sjätte var genomrutten, röd och doftade sötaktigt. Först trodde jag det var angrepp av botrytis men lite mer ingående studier och kommunikation med mer erfarna odlare visar på att det kan vara Waxy breakdown. Vad som talar mot botrytis  är att det inte är dags att märka angrepp än. Det brukar komma under sommaren när vädret är varmt och fuktigt. Vad som då talar för Waxy breakdown är att klyftan är röd och att porcelainlökar oftare än andra drabbas av detta under varma somrar. Doften är precis som botrytis sötaktig och klyftan blir honungslik i konsistensen. Han som tipsade mig om WB hade själv haft stora problem med det på sina porcelainlökar förra sommaren och fått kassera stor del av skörden. Jag kasserade en klyfta när jag gallrade utsäde då den började bli lite rödaktig, vilket oxå talar för WB. Att inte nedbrytningen syntes mer påtagligt kan vara att löken har kylförvarats och på så sätt saktat ner förfallet. Det kan ge förklaring till varför inte resterande klyftor rotgrott utan endast toppgrott, lökar i mataffären som kylförvarats ger exakt samma symtom; en snygg grön toppgrodd men inga rötter och sedan intorkning.  Oavsett vad så är det tråkigt att jag inte kan skörda stora lökar men jag har kvar sorten i bulbillodling. Waxy breakdown är inget som orsakas av virus, svamp eller bakterier utan en fysiologisk sjukdom. Konsekvenserna av detta, jämfört med smitta, är att jag inte behöver oroas att de andra lökarna skall ta skada. De närliggande raderna har som sagt visat bra uppkomst och inga tecken på angrepp.

La Mancha Mauve garlic

Waxy breakdown on garlic.

 

La macha mauve garlic

Waxy breakdown on garlic. Cool stored garlic.

Porcelainlökar fungerar bäst i kyligare klimat och bor du längre norrut är detta en sorts lök du bör testa.

Leave a Reply

*