kaniner och inte uppkomna lökar!

Den tid som nu passerat skulle haft stunder av snö och kyla i mycket längre utsträckning än vad som nu blev. Det enda positiva jag ser med detta är att frö som annars skulle ha legat i jorden för att gro under våren grodde under “vintern” och försvann med de få köldperioder vi haft. Annars är det ett aber att vintern uteblir. I år har det främst märkts genom att kaninerna på koloniområdet överlevt vinter efter vinter och orsakar nu stor skada. All min kål försvann, hål är grävda lite varstans men mest illa är att de bet av vitlöken när den kom upp i februari-mars. Det var bara att förstärka staketet runt kolonin och skydda vitlöken med bärnät. Den har nu återhämtat sig och växer på fint. På kolonin är det 100% uppkomst, sist upp var Purple Haze och först upp var Polsk 1. Resultatet var väntat, purple haze är en rocambole och de är sist upp samt att jag odlat den tidigare. Polsk 1 liknade sprint i lök och klyftform och min tes blev stärkt av att den var först upp. Sprint är en typ6-lök och de är tidigast.

Tyvärr har jag inga bilder att bifoga, min tekniska utveckling har gått bakåt pga telefonhaveri och bortslarvad kamerakabel. Det skall bli skärpning på den fronten. I Veberöd där jag har min utsädesodling ser det inte lika bra ut trots jungfrulig jord. Visst, bädden är nygrävd och jorden sämre (rena rama sanden) men där är ett påtagligt bortfall där speciellt ett som oroar mig mycket. La Mancha Mauve, en porcelain, beställde jag via slangehvidloeg.dk. Ingen av de planterade klyftorna har tittat upp medans bulbiller har gjort det. Jag pratade med Juana som driver slangehvidlög och hennes hade kommit upp. Märkligt men nästa gång jag får jag gräva upp dem och se vad som är orsaken. Jag har skrapat ytligt men inte sett någon tillstymmelse till vitlöksgrodd. Kodaver och Rysk Röd har blivit av med en klyfta vardera under vintern. Irriterande då det inte är så många planterade av dem. Nåväl, våren går vidare och i juli får vi se vad jag skördar.

För er som undrar har jag gödslat båda odlingar med benmjöl och stenmjöl. Odlingen i Veberöd har dessutom fått sig en omgång trädgårdskalk, mossan i gräsmattan bredvid skvallrade om dess behov. Benmjöl gav jag 04,dl/m2 och stenmjöl hälde jag på måfå, kalk gav enlingt anvsining på säcken. Nästa gödning blir gräsklipp som jag lägger på som täckmedel. Gräset får växa till sig och kommunen komma och klippa det först bara.

Leave a Reply

*