Kodaver!

 

10816100_10153475955223484_730276465_n

Det var egentligen inte tänkt att bli fler sorter i år men det ville sig som så ofta annorlunda. Jag hade gallrat ut mitt utsäde och planerat klart när tillfället dök upp. Många av de utgallrade klyftorna hade hygglig storlek vilket gjorde att jag fick svårt att lägga dem i köket, någon annan kan ha nytta av dem. Så jag annonserade ut dem i Le Potager och fick svar av Anette på Boäng. Hon ville ha dem och frågade om jag var intresserad av byte, hon hade beställt två sorter från Finland varav den ena var Alexandra men ytterligare en som hon inte kom på namnet. Efter en kort stund återkom hon och sa att den andra sorten heter Kodaver och är en estnisk sort. Det var inget som lät bekant men eftersom sorten kommer från Estland tackade jag genast ja och ritade om planeringen i djupbädden. När jag använde mig av en sökmotor för att finna information hände inte mycket eller rättar sagt fick jag inte mycket information om vitlök. Däremot vet jag nu att Kodaver är ett område i nordöstra Estland. Anette återkom med länk där hon gjort köpet och där står en del att läsa för den kunnige i det finska språket. Hyötykasviyhdistys-Nyttoväxtföreningen berättade en finsktalande vän att han är medlem i, dessvärre glömde jag bort att fråga vad som stod om löken. Ett översättningsprogram hjälpte mig att förstå att den är släkt med Alexandra dvs en sibirisk lök. Sorten har odlats i området Kodaver, därav dess namn. Står även att läsa att nyttoväxtföreningen köpt den från lantbruksuniversitetet i Tartu där personal själv odlat den. Ska givetvis bli spännande att se hur den tar sig.

Till mig fick jag skickat nio st klyftor som vägde 90g. Jag fotograferade dem men jag har inte blivit vän med kameran, därför blir det inga bilder. De största klyftorna vägde 17 g st vilket gör att jag har förväntningar på nästa års skörd. Blir den bra odlar jag givetvis vidare på den för att något år senare ha utsäde till försäljning. En eller två topplök låter jag komma fram för att ha som jämförelse med andra sorter i samma kategori.

Nu har jag blivit vän med kameran så här kommer en bild på några klyftor.

Kodaver

 

4 Comments to "Kodaver!"

 1. December 7, 2014 - 9:56 pm | Permalink

  Tack för lökarna och så roligt att kunna dela med någon som är så intresserad.
  Vi får jämföra sedan. Mina blev satta i kallväxthuset.

 2. eva-britt skaldeman's Gravatar eva-britt skaldeman
  October 22, 2015 - 5:40 pm | Permalink

  Hej David! nu är det 22 oktober 2015 och jag har just satt jättefina Kodaverklyftor från dig. Dom var knubbiga , bruna.,stora och fina men jag glömde väga dem. Bor ju i Stockholm och vi har haft några frostnätter så jag ville inte vänta längre att sätta dem. Har även satt; Kaukas. röd, Siberian röd, Estnisk röd och bavaria.
  Alla dina lökar var superfina med knubbiga klyftor och jag är supernöjd! Har jobbat med upphöjda bäddar och förra veckan tiggde jag vedaska av bror min som jag strödde ut ovanpå bädden efter att jag planterat. Hämtade gräsklip o löv från kyrkogården och l som täcke ovanpå allt. Nu håller jag tummarna att alla klyftor ska trivas och gosa till sig därnere. Tack för din råd och denna blogg som är lärorik! Glada hälsningar Eva-Britt

Leave a Reply

*