Om klyftorna ser ut så här.

image

Då är de givetvis skalade men det är inte det jag vill visa. De har börjat gro. Om ni inte hunnit plantera sådana klyftor så går de fortfarande bra att använda som utsäde. Om klyftorna däremot skjutit grönt skott är det inget bra utsäde vid plantering för lök, klyftan kommer att torka in.
Ska klyftorna inte planterats går de på många sätt och vis att äta. Rötterna är helt delikata. De smakar sött som groddar gör fast med en mjuk vitlökssmak. Det blir ju inte så mycket av det men tillräckligt för att lägga på en smörgås eller i salladen. De klyftor jag fått rötter på är de jag gallrade ut när jag sorterade utsäde, alltså för stor mängd att konsumera inom rimlig tid. För att inte det ska gå till spillo mjölksyrejäser jag dem. Skalnining av klyftorna går enkelt av dessa sorter och snabbt för att jag tar barnen till hjälp. De flesta hushållssysslor får man anstränga sig för att få dem att förmå men när det gäller att skala vitlök anmäler de sig frivilligt. De säger att det luktar gott. Om det är doften eller de uppfattar mitt genuina intresse och vill vara en del av det låter jag vara osagt, klyftorna blir skalade. När så är gjort lägger jag dem i en glasburk med saltlake (2msk jodfritt/liter vatten). Tyngd på för att hålla klyftorna under vatten. På med locket och ställer burken i rumstemperatur i en vecka så att syrningen startar, ställer sedan ut burken i förrådet minst 10 dagar till. Sen är det bara att njuta. Syrningen håller sig länge i oöppnat skick. Klyftorna smakar fantastiskt och är vänligare för matsmältningen.
Ett enklare sätt är att lägga klyftor i en burk med äppelcidervinäger och skruva på locket. Ställ i rumstemperatur i två veckor och lufta burken med jämna mellanrum, tryck kommer att uppstå.
Har även sett några som konserverat i honung på samma sätt som ovan.
Det går givetvis att ta klyftor som sjunger på sista refrängen att torka och mala till pulver eller frysa in som skivor.
Fördelen med mjölksyrning är att du inte behöver tillsätta energi för att tillverka eller lagra.

2 Comments to "Om klyftorna ser ut så här."

  1. Ingegerd Lindqvist's Gravatar Ingegerd Lindqvist
    December 8, 2014 - 12:39 am | Permalink

    Tar du också hand om rötterna på de nyskördade lökarna?? Det föll mig aldrig in att jag skulle kunna äta dem också. (Men jag tror mig veta att man ska låta dem torka in när man ska långtidslagra lökarna)

Leave a Reply

*