Ibland går man på en nit!

Tidigare i veckan planterade jag vitlök på kolonin och det försiggick av utsädesgallring med planering. Nu inser jag fördelar med att ha många av få sorter istället för tvärtom, det underlättar det praktiska något oerhört. I år blev det nio sorter varav sex bara är en rad. Nyheter på kolonin är Alexandra och en polsk lök jag sprang på. När utsädet gallras ut gäller det att sortera bort dubbelklyftorna men ibland är det svårt att se vilken som är vad. Ibland går chansningen fel vilket ni ser på bilden nedan

image

Estnisk röd levererar stora klyftor helt enkelt. Det uppdagades att det inte är en en dubbelklyfta när jag skalade den. Surt att den inte hamnade i jord bland de 49 andra.

Däremot sorterade jag ut några solklara dubbelklyftor av Purple Haze. Dess klyftform är annorlunda än den estniska så de uppenbarar sig på annat sätt. Så här ser de ut skalade.

image

Planterad hade den klyftan gett två mindre lökar tätt bredvid varandra. Bättre att de hamnar i grytan. De Purple Haze jag dragit fram från bulbiller har inga dubbelklyftor så de odlar jag vidare på.

Imorgon planterar jag mitt utsädeslager men mer om det sen.

Leave a Reply

*