Besiktning

En regnig mild höst har det varit än så länge. Alltså inte det mest lämpliga vädret för vitlöksplantering. Jag har inte planerat upp hur många och i vilka rader jag ska plantera vitlöken. Det  jag gjort är att gräva nytt land i mina föräldrars gräsmatta. Det är väl en månad sen den djupbädden blev färdig. Allsköns grönmateria i form av solros och jordärtskockeblast, uttjänta tomatplantor och dahlior vändes ner med välbrunnen hästgödsel och stenmjöl. I samband med att jag grävde bort grässvålen kalkade jag jorden och nu senast, dvs två veckor sen, gödslade jag med låg dos benmjöl. Nu ligger landet och väntar på mig och jag väntar på att all lök skall komma till mig. Än har jag inte fått alla sorter jag vill ha men de är på väg. Anledningen till att jag odlar hos mina föräldrar är att kunna odla i jungfrulig jord för att bevara odlingsvärda sorter. I år har jag sålt sättlök vilket jag inte kunnat göra om de odlats på min kolonilott. Därifrån säljer jag endast topplök.
Även på kolonilotten är landet förberett, nu är det mest min tid som ska planeras och prioriteras om vädret tillåter.

För det börjar bli dax. Jag skalade 3-4 lökar idag (leningradskij och estnisk röd) när jag la in klyftor i äppelcidervinäger. De flesta klyftor har börjat skjuta små rötter och en liten tendens till grodd. En månad till, mer vill jag inte vänta.
Om jag nu återvänder till inläggningen så gjorde jag inte den för att besiktiga utsädet utan för att testa inspirationen jag fick från en amerikansk sida. Helt sonika skalas klyftorna och läggs i en glasburk. Sedan hälls äppelcidervinäger över så att klyftorna täcks. Locket skruvas på och burken får stå i rumstemperatur i en till två veckor. Därefter flyttas den till förrådet eller källaren. Ju längre den får stå desto bättre. Ska bli angenämt att öppna burken.
image

Leave a Reply

*