Bavarian!

I höstas planterade jag en ny sort som heter Bavarian. Löken köpte jag från Juana som beskriver sin odling på slangehvidloeg och om jag var nöjd med utsädet så är jag ungefär  lika nöjd med skördeutfallet. Juana föreslog sorten och genom en enkel sökning hamnade jag på we grow greate garlic .
Efter att ha läst beskrivningen (scrolla ner på sidan) var det inte svårt att bestämma sig. Enda påpekandet är att storleken på mina lökar varierade så till eget utsäde blir det bara två st och två reservlökar som ligger snäppet under i storlek. Men det påpekandet har jag glömt nu för ikväll lagades det chiliräkor med vitlök samt en sporadisk grönsaksröra till pasta. Bavarian har en fantastisk doft, avrundad smak och krämig textur. Redan när jag öppnade löken började en härlig arom märkas i köket och när den hettades upp i oljan fortsatte doftäventyret.
image

Smaken som rå är mjuk och avrundad, ingen brännande hetta, vilket den fortsätter att vara i tillagat tillstånd. Äldsta dottern kan ibland rynka på näsan åt vitlök men idag slank maten snabbt ner. Texturen är först lätt mjölig och men blir sedan krämig.
Om det nu är sortberoende eller miljöfaktorer som påverkat återstår att se. Jag får odla den på annan jord än Veberöds sandjord för det är definitivt en favorit. Topplökar har jag sparat vilka finns tillgängliga om man hör av sig.

3 Comments to "Bavarian!"

 1. Maria's Gravatar Maria
  August 12, 2014 - 6:19 pm | Permalink

  Go kväll!
  Jag skulle bli glad åt en topplök! Om vi ses ska jag komma ihåg att ta med mig min vitlök o se om du har en gissning om sort. Må gott! /Maria

 2. Maria Stålhäl's Gravatar Maria Stålhäl
  October 7, 2014 - 10:40 pm | Permalink

  Har helt missat att jag fått svar av dig! Ja, köper gärna en topplök av dig. Eller byter om vi kommer på något. Jag har några spännande på väg, om det inte är ett fåtal, kanske rotkörvel, rapunkelklocka eller rödblommig bondböna vore nåt?
  Jag har sparat topplök från min namnlösa 🙂

Leave a Reply

*