Morado!

En klar fördel med årets sommar är att det är busenkelt att torka sin vitlök. Även om min torkning görs under skydd höjer ändå ett regn luftfuktigheten samt att vissa somrar inte är direkt lika varma som 2014.
Nu har jag börjat gallra till utsäde. Utan att ha några jämförelsevikter ser årets skörd sämre ut än 2013, det är fler smålökar. Det kan bero på olika årsmål men även att jag utökat antalet på vissa sorter och urvalet till dessa inte varit tillräckligt bra. Snart har jag gallrat alla sorter och kan då ha en generell jämförelse.

En sort som jag inte odlade 2013 utan då får jämföras med Utsädet jag köpte är Morado. De som blev störst blev i varje fall inte mindre än utsädet och det är ett gott betyg. Sen att de inte är stora jämfört med andra sorter spelar inte så stor roll, den smakar bra samt är vacker.

image

Bilden ovan är en Morado som har skalats med endast ett ytterskal kvar. Den följsamme och observante ser att vi har bytt köksduk.

image

Klyftskalen är väldigt röda och lättskalade, inget onödigt pill här inte. Löken på bild är inte alls stor men oavsett har sorten flertalet små klyftor vilket för mig är en nackdel. En fördel är att den går bra att vårplantera. Vårsådden blev mindre vilket troligen är relaterat till jordmån. Ormlöken inget att tala om.

När jag ändå skriver om ormlök, jag har många i år. Är ni intresserade av att odla vitlök från bulbiller, hör av er. Titta i min sortlista för säsongen så berättar jag vad jag har kvar.
Och när vi pratar sortlista, vitlöksklubben har skickat ut årets. Själv har jag beställt fyra röda sorter. Är du inte medlem så bli. Du får tillgång till ett bra urval av vitlök samt en enorm kunskapsbank i form av Åke Truedsson.

2 Comments to "Morado!"

  1. Affe's Gravatar Affe
    July 26, 2014 - 11:23 am | Permalink

    Kul att följa din blogg, inspirerande & lärorikt. 🙂
    Var hittar man din sortlista?

Leave a Reply

*