Sprint ur!

Sprint beskrivs som en tidig sort och det är bara att hålla med, jag skördade idag. Eftersom Meredith skriver att vitlök tillhörande den grupp han kallar asiatic inte påverkas storleksmässigt i samma utsträckning som andra sorter om topplöken får vara kvar lät jag dem sitta kvar. Nu har jag inte skördat någon annan sort i år så jag kan inte jämföra men de Sprint jag skördade idag är betydligt mindre än de jag satte. Om det sen är topplöken som påverkar eller säsongen med kort vinter och torr sommar är det som fäller avgörandet kan jag inte idag säga något om. Övriga sorters skördeutfall får styrka eller underminera teser.

image

Sprint

Oavsett vad som gjort lökarna mindre så har jag god tillgång på topplök. Sprint har stora bulbiller vilka är lättare att handha vid sådd. Om någon är intresserad av topplök  är det bara att höra av sig.

image

Topplök med bulbiller

När jag i höstas planterade klyftorna tyckte jag att Riga Hardneck var snarlik Sprint. När jag jämför bulbillstorlek är det väldigt tydligt att de inte är samma sort. RH har i motsats till Sprint små vita bulbiller. Dock har sorterna många likheter utseendemässigt och även om RH inte gjort sig rätt i årets odling så går det att säga att de båda mognar tidigt. Om de tillhör samma undergrupp är trots allt oklart.

2 Comments to "Sprint ur!"

  1. Trine Lise Vollen's Gravatar Trine Lise Vollen
    May 24, 2019 - 5:54 pm | Permalink

    Jeg er interessert i bilbiller fra hvitløk!😊

Leave a Reply

*