Maj!

Inte helt ovanlig har denna vår varit trots att den började tidigt. Som andra år har vi någon eller några veckor i slutet av april med sommarvärme där torkan medföljer. När väl maj trätt in börjar kylan och regnet återkomma och om det vill sig håller det på så fram till midsommar. Vitlökslandet har jag fått vattna vid två tillfällen, framförallt den vårsådda creolen Morado. Nu känns vattnandet avlägset och väl är det.
Mitt vitlöksland i Veberöd ser överraskande bra ut, det är bara Pyong Vang som är sorgebarnet.

image

De två raderna till vänster är Pyong Vang och i jämförelse med övriga ser de taniga ut. Som exempel är raden längst till höger bulbillsådd Ävrö och innan dess Purple Haze.

image

Pyong Vang syns här ovan än tydligare. De två raderna längst t h skiljer sig från sin granne estnisk röd inte bara i storlek utan även antalet gulnande blad. Storleksskillnad kan och beror nog på i detta fall i skillnad på utsädesstorlek men de gulnande bladen kan bero på allt ifrån väderkänslighet till virus. När tid ges får jag undersöka det närmare.

image
Ävrö ska bli spännande att skörda. Förhoppningsvis döljer sig någon sololök under blasten så att vägen till fullstor lök blir kortare. Då tar det 3 år istället för 5 år eller fler. Sololöken är en mindre variant inte större än en klyfta från text Leningradskij eller Nazus. Alltså helt ok men inte så stora som sololöken man köper i affären.
Bulbillsådden av Purple Haze frodas även de men tyvärr var jag inte så finkänslig när jag lukade utan en åkte dessvärre upp ur jorden. Det grämer mig lite men å andra sidan blir där plats åt någon purjolök.

2 Comments to "Maj!"

  1. May 24, 2014 - 11:34 pm | Permalink

    Hejsan. Tack för din kommentar. Ja, aldrig har jag sett så enorma stjälkar på vitlök månader före att dom skall tas upp. Mina Pyong Vang ser faktisk inte mycket bättre ut. Vi satte Koran och Pyong för sig självi en höggbedd och alla lökarna har gula spetsar. Vi trodde kanske vi inte har gett nog gödning. Ingen av dom andra lökarna ser så tunna och småväxta ut. Korean ser bäst ut.
    Jag fick några Ävrö som tyvärr visade sig att va ruttna inne i, så de blev inte till något. Den hade jag annars gärna villa ha. Kanske vi kan byta lökar en gång om vi har lite överskott. Vi har många sorter i år men de flesta har vi bara ett par stykken av. Dom skulle gärna bli till lite flera till nästa år. Mvh. Juana

Leave a Reply

*