Spritat!

image

När jag städade ur min låda i förrådet fann jag två påsar med bönbaljor, inte för att jag glömt bort dem men att hämta informationen om dess existens kom inte omedelbart. Det var hösten 2013 och skörden av kokbönan Signe samt högväxande Borlotto. I fjol odlade jag två sorter högväxande nämligen lamon och Lingua de focco 2. Tyvärr har jag inte skilt dem åt i skörd och det är väldigt svårt att med blotta ögat skilja dem åt. Förmildrande omständighet är att det inte bara är i utseende som de liknar varandra, de skiljer sig knappt något i växtsätt, skörd och mognad.
När jag spritade pratade jag med min fru om hur lätt det är att odla kokbönor tillräckligt för att bli självförsörjande. Signe är definitivt en sort som jag skulle satsa på vid val av lågväxande sort. 5 plantor gav 200 g böna, plantor som växte i ej bördig jord. Lite mer förarbete och fler plantor och saken är bönbiff.
Utrymmesmässigt är högväxande ett bättre val och Borlotto är ett bra val då du kan skörda den som skär-, färsk- och kokböna. Avkastningen av de baljor jag plockade är 250g.
Skörden äter jag inte upp utan den är tänkt som utsäde. Vill du ha? Hör av dig.

Leave a Reply

*