Pumpadax!

Då närmar vi oss slutet av april och förutom min födelsedag samt internationell högtidsdag stundar pumpasådd. Vanligtvis sår jag pumpa och squash på friland under ett genomskinligt plasttråg men i år är pumpalandet inte iordningställt. Ska jag ändå omplantera kan jag lika gärna plantera i kruka hemmavid.
Annars gillar jag direktsådd på friland även när det gäller tex bönor, ärtor och bladkål. I mitt gynsamma läge går det lika bra om inte än bättre att direktså. Dels slipper jag ta plats här hemma men även att jobbet med att härda plantorna mot sol och vind. Har man däremot problem med skadeinsekter som äter frö eller planta finns det stora fördelar med förplantering. Detsamma gäller om jorden man odlar i har mycket ogräs, en större planta konkurrerar bättre.

image

Åter till Curcurbita. Tre sorter pumpa och vintersquash blir det. Marina di Chioggia och Australian Butter från seed savers. Den sistnämnda odlade jag förra året men styvmoderlig behandling gynnade dem inte, därför får de ny chans i år. De smakade förbannat gott. Sen får det bli en Big Max från lidl, töserna vill ha halloweenpumpor i år.
Sommarsquashen i år är en rysk randig sort jag ropade in på tradera. Dock ej med på bild.
Vill man ha några fröer av pumpa/vintersquash är det bara att skriva en kommentar. Kostar endast porto. Man ska dock ha vetskap om att fröerna från seed savers har ett bästföredatum 2011.

2 Comments to "Pumpadax!"

  1. Maria Stålhäl's Gravatar Maria Stålhäl
    April 23, 2014 - 10:51 pm | Permalink

    Hej!
    Jag tar gärna ett frö eller två av pumporna, främst intresserad av Marina di Chioggia som jag spanat på ett tag 🙂
    Vänligen Maria

Leave a Reply

*