En avläggare eller tre!

“Samt ytterligare en otydlig bild tagen med en trasig mobil” kunde underrubriken vara.  Förhoppningsvis kan ni se att bilden föreställer ett fikonträd/buske (Ficus carica). Det är min Brown Turkey som är 5-6 år gammal varav den har växt de senaste tre på friland i min lilla trädgård hemmavid. Varje år har den gett skörd vilken har ökat för vart år som gått. Förra året tänkte jag ta sticklingar men det hanns inte med. Det får bli ett försök med det i år men i min iver att leta information så sprang jag över bloggen SweFig och fann ytterligare ett sätt att föröka på, nämligen avläggare. Eftersom mitt träd har ett buskliknande växtsätt växer åtminstone tre grenar på ett sådant sätt att de är naturliga avläggare. De växer i markkontakt och när jag försiktigt lyfter på grenen ser jag och märker av rötter från grenen till jorden. Ca två grenar till växer så att de med hjälp av sten eller annan tyngd kan bli en avläggare. En spade, en sekatör, en kruka och jord sen är trädet i höst klonat i flera.

image

På min bakgård brer även rosmarinen (Rosmarinus officinalis) ut sig. De två plantorna tillgodoser mer än väl familjens behov av denna fantastiska krydda men de får växa hur mycket det vill för som Peter Englander sa på föredraget jag härförleden besökte, det är ett måste för skåningar att odla medelhavets växter för att vi kan.
Nu ska jag bara se till att vår bostadsrättsförening oxå inser det, läget och möjligheterna som finns här är få förunnade.

Leave a Reply

*