Från nio till 250!

Förra året beställde jag frö från en estnisk frågorna och i denna beställning köpte jag tre sorters bondbönor. Överraskad blev jag när det visade sig att påsarna mest liknande smakprov med sju-åtta bönor per påse. Lite för lite i mitt tycke. Därför behöll jag en sort själv och gav de andra påsarna till två andra personer för utsädesodling. Min egen odling misslyckades, ojämn bevattning och bönfläcksjukan hindrade att jag fick utsäde. Däremot lyckades min morbror väl med odlingen men tyvärr försvann tillhörande påse och med det namnet. Av de sju bönorna han sådde tröskade jag idag 250g torr böna. De har förvarats i sin balja hela vintern och ikväll gavs det tillfälle att sprita bönorna.
image

Max sju bönor per skida men vanligast var 4-5. Bönstorleken varierade från små till medelstora vilket inte gör den lika behändig för färskkonsuntiom. I torrt format gav den som bekant bra utdelning.
Jag har i olika forum läst att folk tycker utsädespriserna på bondbönor för hemmaodlare är höga. Jag är beredd att hålla med, jag beställer gärna från eBay.co.uk för där finns att köpa större förpackningar till bra priser. Förra året sådde jag över 250 g utsäde till eget bruk. Men om ni precis som jag har en snäll morbror går utsädespriset att justera till ens fördel, från nio gram till 250g på en säsong.

Leave a Reply

*