En avläggare

Våren 2013 köpte jag en planta bruna vinbär av dagliljan. Eftersom bruna vinbär har en bakgrund med Phillipe Plönninge och POM är det inte enbart bär jag vill skörda utan utav denna planta vill jag skaffa mig fler plantor. Ett enkelt sätt att föröka bla vinbär på är att lägga avläggare. Det går även att sticka ner grenar direkt i marken men eftersom jag själv fått bäst resultat på avläggare samt att jag gillar betongsten fick det bli så. Helt enkelt, du lägger en tyngd på en gren så att den får kontakt med marken. Till hösten har den rotat sig, du klipper av den från moderplantan och planterar om den.
image

Det går alldeles utmärkt att välja annan sten eller tyngd. Själv valde jag det som fanns till hands. Hoppas nu ingen tror jag samlar på mig tillhyggen till stundande hungerskravaller.
Det går givetvis att fotodokumentera sitt skapande bättre än vad jag gör.

2 Comments to "En avläggare"

  1. Anette Nilsson's Gravatar Anette Nilsson
    March 29, 2014 - 9:50 am | Permalink

    Kul att du förökar den! Plantan jag behöll fick rosa! bär. har kollat med Elitplantstationen, och de är lite förvirrade över det hela. De vet inte om alla är rosa, eller om de har två olika. Så fort jag får veta lite mer skriver jag på bloggen (om de reder ut det namnfrågan). Den rosa kan vara från Åke T.

Leave a Reply

*