Mjölksyrning – förläng hållbarheten!

image

Mitt förra försök att syra vitlök  blev inte så lyckat trots stor inspiration. Troligen lyckades jag inte täcka burken tillräckligt så att syre kom in och det blev inte bara de bakteriekulturer jag ville ha i burken. De smakade inte gott men skam den som ger sig. Under hösten har jag förbättrat tekniken när det gäller mjölksyrning av grönsaker i liten skala, dvs i några enlitersburkar. Jag har mjölksyrat lite olika chilesorter samt diverse rotfrukter såsom kålrabbi, kålrot, morot samt persiljerot och vitkål med bra resultat. Nu när jag fick en massa klyftor över från utsädesgallringen som skalet hade lossnat på tog jag och stora tösen och skalade vitlöksklyftor när regnet gjorde utomhuslek tråkig. Klyftorna hade annars riskerat torka in i väntan på att användas. Även om klyftorna enligt receptet ej behövs skalas så valde jag att göra annorlunda denna gång, mest för att förenkla hanterandet när jag skall använda dem. För att förhöja smaken i en ärt eller linssoppa ta och skiva vitlöken och blanchera den i välsmakande olja, ja de förhöjer smaken i vilken maträtt som helst där ni brukligt använder vitlök.  Denna gång la jag på en plastpåse fylld med vatten som tryckte ner alla klyftor i vatten och resultatet blev väldigt välsmakande; syrligt och pepprigt med en mildare vitlökssmak än färska klyftor. På bilden ser ni att några klyftor färgats blå vilket är en vanlig reaktion hos vitlök när den kommer i kontakt med syra. Mjölksyrning av vitlök är ett bra sätt att ta tillvara på utsädesrens samt förlänga hållbarheten för de sorter som har kortare lagringsduglighet. Receptet jag följer står att läsa i Karin Bojs bok Syra själv : konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier.

 

Tycker ni att skala vitlök i stor mängd är tråkigt och inte har ett intresserat barn i er närhet så finns det några tips. Odla lättskalade sorter, det är de sorter som det står angivet kortare hållbarhet på. Silverskins, typ2, har längst hållbarhet och är således sämst ur skalningssynpunkt med många mindre klyftor som är rejält påklädda. Olika skalningstekniker finns och den här fann jag av en ren slump. Nu vet jag inte om den fungerar och jag har, som brukligt är, mina tvivel men den kan väl vara värd att testa.

 

5 Comments to "Mjölksyrning – förläng hållbarheten!"

 1. December 3, 2013 - 12:34 pm | Permalink

  Kul att det blev bra. Håller med om att de ger en extra skjuts i maten, samma med mina gula lökar jag syrade. Blir fin smak i smör och vin.

 2. February 9, 2014 - 3:54 am | Permalink

  Hej!
  Har du testat att den där klyftskalningen verkligen fungerar?
  /Sten-Åke

 3. Henrietta - Orchid70's Gravatar Henrietta - Orchid70
  February 21, 2014 - 11:12 pm | Permalink

  När jag ska syra vitlök – skalar jag dem. Kom på att syra dem av en ren nyfikenhet…
  Jag lägger klyftorna i vatten och efter en stund går det hur lätt som helst.
  De färska klyftorna jag syrade vid första försöket blev inte grön/blåa. Men ett gäng jag gjorde senare av klyftor som hade tyvärr hunnit få lite groddar (blev lite för kallt i nån dag i förrådet i vintras och sen kom värmen igen till Skåne). Dessa groddade klyftor blev klart gröna allihopa! Även vattnet/vätskan är grönaktig.
  Men jag är helt beroende av dessa syrade klyftor!!! Knäckebröd – smör- vällagrad ost – hemgjord majonäs – klippa ett par syrade vitlöksklyftor och färska groddar (en blandning på 5-7 olika frön jag groddar hemma) i massor = MUMS!!!!

Leave a Reply

*