Räknat efter!

I förra inlägget skrev jag om att jag har för lite handlingsutrymme i år. Det stämmer inte. För att vara på den säkra sidan tog jag och mätte med tomstocken. Det visade sig att även om jag sätter exakt alla klyftor jag har får jag plats över om jag odlar på 15cm plant och radavstånd samt 9 klyftor/rad. Även vid 8klyftor/rad har jag gott mått.
Därför tog jag mig till Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik i Lund idag. De har fortfarande gott om utsäde kvar och bland dessa finns sorten Morado. Förra året satte jag klyftor från lökar odlade i Spanien som alla blev sololökar. Dålig klimatanpassning alltså. Morado är en creolelök som bäst gillar att odlas på varmare breddgrader. Trädgårdsbutikens utsäde är odlat i Holland vilket ökar chansen till att de hunnit anpassa sig bättre till mer tempererade odlingsområde.

image

Utsädet var mindre (41g vardera) jämfört med övriga sorter de sålde men såg ut att vara i god kondition. Har läst på olika forum att några haft problem med svampsjukdom på köpt (behandlat) utsäde så jag var granskande kund idag. Bör förtydliga att ingen kommentar eller inlägg som handlat om sjukt utsäde har gällt utsäde köpt i trädgårdsbutiken.
Sex klyftor/lök så jag har råd med att undvara 3 klyftor och ändå få en rad. Morado är en väldigt god vitlök.

Leave a Reply

*