Säsongsstart!

Bokstavligen är jag född med gyssel (gödsel) unger (under) tofflorna (träskorna) men idag fick det även en rent bildlig betydelse. Igår öste regnet ner och hyggligt mild temperatur, dvs inget väder för plantering. Idag, sol och kylig luft med chans till frost i natt, dvs kan inte bli bättre för plantering. Hos mina föräldrar grävde jag en djupbäddd på ca 2kvm någon gång i september. Jag har ju lagt vantarna på några rariteter och vill odla dem i jord där det var väldigt längesen det odlades allium. Jorden är sandjord med lite humusinnehåll vilket är anledningen till att jag grävde en djupbädd fylld med obränd hästgödsel och kompostjord. När jag grävde den slängde jag på kväve och vattnade rejält för att få fart på nedbrytningen. Resultatet blev lyckat, inte mycket halm fanns kvar utan har blivit till härlig mylla. För att göra jorden än bördigare vände jag ner stenmjöl och benmjöl innan jag planterade. Även kalk tillfördes.

image

Planteringen på min kolonilott får vänta någon vecka till, hösten är fortfarande mild vilket inte gynnar vitlöken men eftersom jag inte är i Veberöd var dag så fick det bli plantering idag. Ävrö och Purple Haze bulbillsådde jag. Tyvärr hann jag inte fotografera dem men de var i storlek som kikärter, stora med andra ord. Klyftorna som kom i jorden var Bavaria, estnisk röd och Pyong Vang. Nej, den nordkoreanska sorten är inte namne med huvudstaden och där var inget r efter B i Bavaria . Nu har jag rättat mig. Estnisk röd köpte jag igen från fågelvägen på odla.nu för att odla friskt utsäde för framtida skördar. Ävrö och Purple Haze ska bli spännande att följa i sin utveckling och Pyong Vang ska jag sprida i landet både som lök och bulbill, de asiatiska vitlökarna är väldigt goda, tidiga och ger bra skördeutfall på våra breddgrader. Bavaria följde mest med men med tanke på hur utsädeslökarna såg ut lär jag inte bli besviken.
Men mest spännande är det att odla i sandjord, det har jag liksom aldrig gjort.

2 Comments to "Säsongsstart!"

  1. October 19, 2013 - 8:16 pm | Permalink

    Det du lagt uppe på jorden är det nåt skydd så att ingen ska gräva upp det eller?

Leave a Reply

*