Utsädesskola!

Nu börjar det så småningom lacka mot planteringsdags och det märks inte enbart vädermässigt utan oxå vad som diskuteras i olika odlarforum. Många frågor handlar om var man köper utsäde och om försäljningsställe har jag tidigare skrivit om. Nu är det inte enbart att köpa eller byta sig till utsäde, de ska vara kvalitet på utsädet. Köper du certifierat utsäde har du minskat riskerna för smitta men de kan ändå har bristande kvalitet pga transport och lagerhållning. Köper du eller byter till dig utsäde av en odlare som inte har behandlat utsäde så var noga med följande.

1. Hör med odlaren hur många års växtföljd denna håller. 5år för vitlök mot annan allium är att rekommendera. Vissa håller 3 år men det är det absolut minsta. 2. Hör med odlaren om det förekommit någon dvärg eller missväxt i år och om det var många lökar som ej kom upp. Det kan förvisso vara miljöfaktorer som påverkar men lika gärna olika svampkulturer som härjar. 3. Har det förekommit skrumpnande klyftor efter skörd? Lökflugans angrepp syns inte alltid direkt på växtplats utan symtom visar sig först under torkning. 4. köp alltid hela lökar. Om det förekommer angripen klyfta, kassera hela löken. troligen har sporer spridit sig i hela löken.I så fall begär en ny lök. 5. Om möjligt, få med topplök på köpet. Har inte odlaren fler lökar kvar kan du alltid bulbillså och på så sätt få vitlök.

I år har jag haft negativa erfarenheter när det gäller byte och köp av vitlöksklyftor av andra odlare, de har burit med sig smitta. De två bilderna med turkosprickig ikeaduk som bakgrund visar exempel på angrepp av botrytis. Inte så mycket att åtgärda när det gäller de angripna klyftorna utan de kasseras. Den rosa ringen runt möglet är typiskt för botrytis och även en sötaktig doft är karaktäristiskt för otrevligheten. Eftersom klyftor från olika sorter var angripna räknar jag med att den kan finnas i övriga sorter. Borytis kan vara jordbunden men även angrepp av lökfluga är trolig smittkälla. Om man kan behandla svampsjukdom på vitlöksutsäde går övriga klyftor att behandla.

image

 

 

 

image

 

Nedan bild är en klyfta som kom i hel lök. När jag tittade på löken såg jag genast att en klyfta var angripen och den andra klyftan fann jag genom att känna. Klyftan var mjuk och när jag lyfte på skalet var såg jag angreppet.  Fusarium proliferatum konstaterades det att detta angrepp var. Om man inte har klinisk vana att bedöma olika sjukdomar på allium så är google ett bra sätt att hitta information. Så värst mycket på svenska finns inte skrivit men väl på engelska. Jag har dessutom en Matti att vända mig till att fråga om www inte räcker till. Till historien hör att jag får ny lök som ersättning.

image

Leave a Reply

*

1 Trackback to "Utsädesskola!"

  1. on July 23, 2015 at 9:31 pm