14gram upp!

Vintern/våren 2012/13 har varit en kall sådan. Många odlare, främst norröver, har märkt en minskad skörd av vitlök och troligen beror det på den korta våren. Skördetiden förändras inte utan vitlöken får en kortare tid att växa på helt enkelt. Någon jag pratat med har haft 1.5 månad kortare vår och det är klart att det påverkar.
Vissa av mina sorter har klarat det bättre än andra. Något senare kom våren men med max två veckor. Jag lyfte även bort ett lövtäcke som jag lagt på för att minska näringsläckage och det påskyndande uppkomsten när jag så gjorde.
Bäst i år är estnisk röd. Jag skördade 19 lökar som tillsammans väger 1299 g.

image

Största löken vägde 112 g och medelvikten på de åtta lökar jag lagt undan som utsäde är 93.25g. För att gardera mig om jag väljer att inte sätta spanish red (medelvikt 28 g/utsädeslökarna 40g vardera) la jag undan en extra estnisk röd på 74g som utsäde.

Leningradskij var även den ett glädjeämne i år. Vågen visar att den inte nådde upp till förra årets toppnotering men medelvikten är högre, 61.64g. De fem utsädesvitlökarna har en medelvikt på 78g varpå den största väger 83g.
Korean red och German extra Hardy är även de två vitlökssorter som vuxit sig större i mitt grönsaksland tack vare bra urval och bra odlingsmetoder. De största lökarna har valts ut och eventuella dubbelklyftor har gallrats bort, oftast är det de största klyftorna. I år hade jag enbart en dubbelklyfta på de utgallrade. Däremot överraskade mig Sabadrome och gav otroligt mycket dubbellök. Typ1lökar trodde jag inte hade det problemet men alltid lär man sig något nytt.

Allium sativum ophioscorodon

När jag gör sista putsningen av vitlöken dvs klipper av blasten och tar bort jord samt rötter, väger jag dem och väljer utsäde. Av Sabadrome tar jag inget utsäde. För mycket dubbellök som ger små lökar samt halslök på var och varannan lök. Våren/vintern i år inte var något som gynnade sorten utan tvärtom. Sammanlagt har jag vägt upp 4752gram vitlök i år. Då har jag gett bort uppskattningsvis 400g vilket jag landar på över 5kg vitlök. En del av detta blir givetvis utsäde men resterande ligger nu i olika nätsäckar och jag har redan stor nytta av dem i köket.

7 Comments to "14gram upp!"

 1. August 25, 2013 - 9:03 pm | Permalink

  Kul att du också provar olika sorter. Tyvärr har jag inte fått så bra skörd på min vitlök i år eftersom jag satte dem sent. Kolla med Tore via Fröboks blogg!

 2. August 26, 2013 - 9:56 am | Permalink

  Förvarar du all lök i nätkorgar i rumstemperatur?
  Undrar UllaH

 3. August 26, 2013 - 9:58 am | Permalink

  Menar förstås vitlök.

 4. August 26, 2013 - 5:27 pm | Permalink

  Hej David,
  Det har gått verkligen superbra med Ävrö! Stora fina, friska lökar och mest spännande är de enorma topplökarna!!! Jag blev så till mig att jag tog med mig några till Åke Truedsson och roligt nog hade han inte hört talas om den och ska provodla den.
  Ha det gott,
  Charlotta
  Cesars Trädgård

Leave a Reply

*