Nybäddat!

Halva augusti har passerat och vi befinner oss i en av årets skönaste perioder. Om det inte hällregnar tillåter vädret mycket aktivitet utomhus och landskapet skiftar färg när tröskan går fram. Då passar det utmärkt att förbereda vitlökslandet genom att gräva en djupbädd, att jag på måndag efter 14 månader i mina barns tjänst börjar lönearbeta underlättar val av aktivitet. Jag tänker nämligen klarare när jag får fysisk aktivitet.
Nåväl, landet jag skulle gräva har jag i år gröngödslat med honungsfacelia, tagetes och solrosor. Innan sådd av dessa vårgrävde jag landet och rensade bort många grästuvor samt vände ner 5kg diabasstenmjöl tillsammans med en säck välbränd torvblandad hästgödsel. Under växtperiodens gång har jag gödslat med guld- och nässelvatten. Honungsfacelian sådde jag tjockt för att kväva ogräs vilket lyckats bra. Nu när grödan glesnat har dock lite ogräs tittat fram men det var försumbart. För att hindra fröspridning har jag klippt ner Honungsfacelian efter att den blommat. Tagetesen växte lite glesare då den kom upp ojämt pga torkan. I mistorna satte jag solrosor. Det har varit fina blommor och mäktig grönska men som nu börjat fallna. Sekatören gjorde jobbet med solrosorna kort och trimmern fixade resten.

image

Välmående solros!


image

Fd grönska


På stubben slängde jag ut en ny giva diabasstenmjöl för att öka mängden mikronäring i min utarmade jord. Ovanpå detta lades fyra 50l-säckar av sysavs härliga plantjord med grönkompost. Alltid bra att föra till en pågående nedbrytningsprocess till jorden samt mullämne i form av torv.
image

Nästa steg i att göra färdigt smörgåstårtan var att lägga på halmblandad hästgödsel. Varför jag valde denna gödsel var två anledningar nämligen tillgång och behov. Landet jag gräver har under alla år varit ett sorgebarn. Inga grödor har växt bra förutom sockerärtor. Matjordslagret är tunnt och när jag grävde idag var jorden torr trots gårdagens skyfall. Få ner mycket halm + allt annat jag klemar bort den med ökar humushalten och genom den ökar förmågan att hålla och leda vatten samt syre.
image

Då var det bara att börja gräva. Ta upp första spadtagsraden och lägga undan, vända nästa spadstick jord, lägga över nästkommande jordlager på det nygrävda. Svårare än så är det inte. Jag har tur som har lätt jord, jämfört med veberöds tegelbruksjord är det ingen ansträngning. Skön monotoni som bryts när grepen är fylld med halm eller när alven tittar upp. De nedre jordlagren vill man inte ha upp i de övre, de ska luckras på sin rätta nivå. Här är det lätt att se skillnad, vit kalkhaltig lera syns bra i svart jord. Den gräver jag upp och lägger som ogrässkydd mellan cementplattorna.
På detta land skiftar jorden tydligt. 1/3 har tydligt mer matjord medan resterande har mer sand i matjorden med torr, blek nyans. Får hoppas detta ändras nu.
image

Tillslut kommer man förhoppningsvis till änden och i den sista rännan lägger man den sparade jorden från första spadsticket. Jag skrapade ut extrajord från komposten för att täcka allt.
Sen jämnar jag ut bädden med en kratta och för att påskynda och öka nedbrytningsprocessen strödde jag ut två, tre nävar hönsgödsel och vattnade rejält. Djupbäddar är en kompost som man odlar på. Vissa kallar processen för jorderisering och borrar hål på hela tomten för att fylla med matavfall. Jag vill bara att vitlöken ska växa bra.

För att inte förvilla, jag sätter inte vitlöken så här tidigt. Den planterar jag någon gång from andra halvan av oktober till slutet av november. Men för att jorden skall vara väl förberedd gräver jag den nu. Benmjöl tillför jag om ca en månad.

2 Comments to "Nybäddat!"

  1. August 16, 2013 - 8:34 pm | Permalink

    Vilken härlig jord du kommer ha nästa år!

Leave a Reply

*